Borstvoedingsmaffia

De VU. Donormelk voor premature baby’s. Om de overlevingskans van deze kwetsbare kinderen te kunnen vergroten. Meteen komt de discussie los. Voor en tegenstanders van borstvoeding en flesvoeding vallen over elkaar heen om hun mening te verkondigen. Ongenuanceerd. Op de man. Alleen onderbouwd met de eigen ervaring. Waarvan er slechts enkelen het onderwerp premature baby’s in ogenschouw nemen.

Ik word er moe van. Anno 2015 zouden wij vrouwen toch beter moeten weten dan elkaar af te branden en in hokjes te zetten. In mijn omgeving heb ik ze allemaal: de borstvoedende moeder, de flessenmoeder en de moeders die beide combineren. Kindjes die prematuur geboren zijn en voldragen kindjes. Ieder gezin met een eigen verhaal, leven en overwegingen om het één of het ander te kiezen. Of soms geen keuze hebben. Nog nooit heb ik in mijn omgeving gehoord dat de ander bij de ‘borstvoedingsmaffia’of, net zo erg, de ‘anti-borstvoedingsmaffia’ hoort. Misschien is dat mijn geluk.

Borstvoeding is het beste voor een premature baby, daar is de wetenschap het wel over eens. Ook voor voldragen baby’s heeft borstvoeding vele voordelen. De WHO adviseert minimaal een half jaar borstvoeding. Maar wat als het niet lukt, als je kindje om zoveel voedingen vraagt dat je zelf niet meer aan leven toekomt, als je na 3 maanden weer fulltime moet werken, of gewoon, als je het zelf niet ziet zitten om wat voor reden dan ook. Dan was er al de keuze voor kunstvoeding. Nu ook voor donormelk. Fantastisch toch?

Wij vrouwen maken het onszelf al moeilijk genoeg in deze maatschappij. We moeten werken, zoveel mogelijk qualitytime met de kinderen doorbrengen, voor het huishouden en eventuele grootouders zorgen, sexy blijven voor onze partner en een rijk sociaal leven hebben. De vrouw die dit allemaal perfect voor elkaar heeft moet ik nog tegenkomen. Vrouwen die gelukkig zijn met hun manier van leven zijn er genoeg. Die hebben keuzes gemaakt die voor hen werken. Wat anderen daar ook van mogen vinden.

Laten we stoppen elkaar te willen voorschrijven wat goed en niet goed is. Laten we stoppen met het onmogelijke te verwachten van vrouwen. Laten we stoppen over de keuzes van andere mensen te oordelen. Doe wat goed voelt, waar je zelf achter staat. En heb respect voor elkaars keuze. Benader elkaar positief en met begrip. Anno 2015 moeten we daar toch toe in staat zijn.