De Zwarte Pietendiscussie

Simonmario 4 nov 2015

Een traditie Sinterklaas dit vieren wij al heel veel jaren.
Het feest dat na de Zomer al begint met een jaren durende discussie…
Wat jaren traditie is dat Zwarte Piet zwart is en geen andere kleur.
Sinds een aantal jaar draait het feest niet meer om het plezier, maar het gaat om discussies met daarbij de nodige protesten en demonstraties.
Veel gesteggel en gedoe over alleen maar over dat Zwarte Piet racistisch zou zijn voor sommige mensen.
Een persoon is ermee begonnen waardoor het hele volk erin zich gaat mengen.
Zelfs de Verenigde Naties werkgroep heeft zich ermee bemoeid, Verenigde Naties functionaris Verene Shepherd vind Zwarte Piet totaal racistisch.
Er is zelfs een onderzoek gekomen om te kijken of Zwarte Piet slavernij en racistisch is, uit het rapport van de Verenigde Naties is gebleken dat Zwarte Piet racistisch is.
Ze pleiten zelfs voor het afschaffen van het Sinterklaasfeest, wat voor meer gesteggel gaat zorgen.
Het gaat soms zo ver dat vorig jaar al bij de intocht van Sinterklaas in Gouda vorig jaar protesten zijn geweest en tegengeluiden tegen zwarte piet.
Bij die intocht werden zelfs aparte pieten ingezet, pieten met de kleuren wit, regenboog, en zelfs werden er stroopwafelpieten ingezet.
Ook het Sinterklaasjournaal heeft zich ermee bemoeid, hun hebben in de laatste aflevering van het vorige seizoen een zwarte Sinterklaas ingezet, wat verdrietige gezichten bij de kinderen heeft bezorgd.
De mensen die het feest al jaren vieren met de normale zwarte piet en geen andere vorm van, vinden dat dit gewoon hetzelfde moet blijven zoals het feest van oorsprong al was, Zwarte Piet is zwart en zal zwart moeten blijven.
Ook ik ben hiermee met de jeugd opgegroeid en vind dat Zwarte Piet gewoon zwart hoort te zijn, en niet hoort vergeleken te worden met racisme en slavernij dit is totaal niet meer van deze tijd.
Zelfs in de winkels doen ze Zwarte Piet in de ban, de Albert Heijn kwam laatst met een bericht om Zwarte Piet uit de winkels te weren, ook de Jumbo heeft hier gehoor aangegeven en hebben in plaats van Zwarte Pieten Witte Pieten op het snoepgoed bedrukt.
Hier is ook weer een hele discussie mee aan komen waaien, de Jumbo benadrukt hiermee dat de lijn van het Sinterklaasjournaal wordt gevolgd.
Er is ook nog een onderzoek gekomen in 262 gemeenten om te polsen of mensen Zwarte Piet racisme vinden of juist helemaal niet.