Stop met roken! Dank voor uw be’long’stelling.

Jaap Bastiaan 27 mei 2015 / 10:00 uur

Piet Veerman was de leadzanger van The Cats, uit Volendam. De band van tientallen gedistingeerd gearrangeerde en georkestreerde forever and ever evergreens als Why, Lea, Where have I been wrong, Times were when en niet te vergeten: On way wind, met altijd het passievolle, smekende stemgeluid van Piet Veerman en de eenvoudige, herkenbare teksten. Na zijn Cats-periode scoorde hij nog een dijk van een hit met Sailing home.

Afgelopen maart werd Veerman geopereerd. Er bleek een kwaadaardig gezwel in zijn rechterlong te zitten. Tijdens de operatie werd zijn rechterlong voor veertig procent weggenomen. Veerman wijt het aan het roken. Hij zegt: ‘Al ben ik vijf jaar geleden gestopt met roken, achteraf zeg ik: had ik die sigaretten altijd maar laten staan.’ En ergens anders stelt hij: ‘Roken… ik had er nooit aan moeten beginnen.’

Zelf heb ik nooit gerookt. Mijn vader nam me als sleutelhangertje van een jaar of acht mee naar een ziekenhuis, waar een collega van hem op sterven lag. Hij had longkanker. ‘Dat komt door het roken,’ legde mijn vader uit. Ik had toen al meteen door dat roken door en door slecht was. De collega overleed en liet een vrouw en tien kinderen achter. Ik snap werkelijk niet waarom mensen niet kunnen stoppen met roken. Een gezonde portie wilskracht en doorzettingsvermogen moet toch genoeg zijn om deze levensgevaarlijke verslaving te overwinnen? En waarom zou je je longen dagelijks willen trakteren op vierduizend chemische stoffen, waarvan er zeker veertig(!) kankerverwekkend zijn? Daarbij komt: roken is duur. Als je stopt, houd je er aan het eind van je leven misschien een hypotheek aan over. Tel uit je winst.

Als ik een collectant(e) van het KWF zie, dan pak ik meteen mijn portemonnee. De afgelopen jaren werden veel collega’s getroffen door kanker. En het liep helaas niet altijd goed af. En bijna altijd moesten ze een lange doodlopende lijdensweg bewandelen en tot het treurige, maar onvermijdelijke einde uitlopen.

Terug naar Piet Veerman. Ik zet de driedubbelaar The Cats – Collected nog maar eens op en ik begin bij nummer acht: Times were when, de eerste hit van The Cats met de smaakvolle en passievolle leadvocals van Piet Veerman. Heerlijk! Ik hoop dat hij nog lang onder ons zal blijven!

Reageer op artikel:
Stop met roken! Dank voor uw be’long’stelling.
Sluiten