Je zal maar kanker hebben…

haagseamsterdammer 27 mei 2015 / 09:20 uur

Beste burgemeester van Wassenaar

Je zal maar kanker hebben. Je zal maar kanker hebben als alleenstaande moeder met een kind . Je zal maar kanker hebben en als laatste redmiddel een intensieve kuur moeten ondergaan in het AVL in Amsterdam. Je zal maar kanker hebben zonder familie in de buurt .Je zal maar kanker hebben in de gemeente Wassenaar. Dan weet je meteen dat onze participatiemaatschappij en de sociale zekerheid nieuwe stijl een farce zijn.

Mijn nicht heeft huidkanker in een vergevorderd stadium. Voor een uitgebreide speciale kuur moet zij regelmatig enkele dagen naar Amsterdam. Ze moet zelf bij familie en buren aankloppen voor hulp om het dagelijkse leven voor haar zoon van negen zo normaal mogelijk te laten verlopen.

Maar veel dingen blijven liggen. De tijd dringt. Eind maart doet zij een beroep op de gemeente Wassenaar. Ze wil graag hulp in de huishouding. Daarvoor moet zij eerst contact opnemen met de medewerker van Kwadraad maatschappelijk werk. Alle communicatie verloopt via de telefoon en de mail. De medewerker erkent de urgentie van de hulpvraag en stuurt uiteindelijk op 21 mei een uitgebreide mail. Zij heeft de hulpvraag neergelegd bij een consulent van WMO Wassenaar. Maar verzoekt meteen of een familielid telefonisch contact met deze WMO kan opnemen om de hulpvraag kracht bij te zetten. Dat heb ik vanochtend geprobeerd. Een aardige telefoniste van het loket Wassenaar meldt na10 minuten dat het loket WMO niet bereikbaar is. De consulenten zijn in overleg.

Kunt u uitleggen, burgemeester, waarom uw gemeente de organisatie zo heeft ingericht, dat mijn nicht iedere keer weer tegen een muur aanloopt van doorverwijzingen, nieuwe vragen, terugmeldingen, wachttijden. Een kankerpatiënt heeft daar geen kracht en tijd voor.

Ik heb berekend dat alle betrokken partijen aan de hulpvraag voor een paar uur huishoudelijke ondersteuning meer dan 35 uur hebben besteed.

Uw sociale wetgeving en de uitvoering ervan zijn failliet. Alle betrokken ambtenaren en medewerkers van ingehuurde organisaties zijn druk bezig met alle regeltjes, hun computerscherm en het invullen van formulieren om hun werkzaamheden aan elkaar te verantwoorden. Niemand is bij mijn nicht langsgegaan om haar adequaat te helpen.

Je zal maar kanker hebben en in Wassenaar wonen.

Als deze column 100 euro oplevert, dan schenk ik die aan mijn nicht. Zwart en onderhands, anders staat uw sociale dienst op de stoep om dat bedrag terug te eisen.

Amsterdam, 26 mei 2015

Hans Molenaar

Reageer op artikel:
Je zal maar kanker hebben…
Sluiten