Erik Jonk
Erik Jonk Sport 17 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Koningin van de Olympische Spelen Ireen Wüst zwaait af: ‘Wat een vrouw, dankjewel!’

Voor Ireen Wüst kunnen we na vandaag alleen maar een diepe buiging maken. Nee, ze won geen medaille tijdens haar allerlaatste race van haar vijf deelnames aan de Winterspelen. Maar deze beste Nederlandse olympiër aller tijden zwaait af met een olympische carrière om U met een hoofdletter tegen te zeggen: zes keer goud.

De 1000 meter van de Olympische Spelen van Beijing bracht Ireen Wüst (35) met een respectabele zesde plaats tot een einde. Winst zat er eigenlijk nooit in, maar bij haar weet je het maar nooit. En wat zou die zesde plaats ook eigenlijk. De gouden medaille had Wüst tien dagen geleden al op zak na een zinderende en verbazingwekkend snelle 1500 meter. Het betekende dat zij op alle Spelen waaraan ze deelnam met goud weer terug op het vliegtuig stapte. Ongekend.

Zilver voor Jutta Leerdam

Op de 1000 meter van vandaag kwam Ireen Wüst tot een tijd van 1.15.11. Dat was bijna twee seconden langzamer dan de ongenaakbare Miho Takagi uit Japan (1.13.19). Nederland kreeg er met een zilveren medaille voor Jutta Leerdam een vijftiende plak tijdens de Olympische Spelen 2022 bij. De jonge schaatser keek niet vrolijk toen ze in 1.13.83 over de finish kwam. Leerdam maakte in een bocht een glisser waardoor zij bijna onderuit ging. De tijd bleek uiteindelijk toch genoeg voor een plek op het podium. Na de laatste rit, waarin de Amerikaanse Brittany Bowe naar brons snelde, verscheen er toch een lach op het gezicht van Instagram-gigant Jutta Leerdam (2,4 miljoen volgers). Die lach was er ook bij de uitreiking van de Beijing-mascottes.

Typisch Ireen Wüst: niet tevreden

De laatste race van Ireen Wüst op de Olympische Spelen verliep allesbehalve naar tevredenheid van de zesvoudig olympisch kampioene. Typisch Wüst zou je zeggen, die ook gewoon met ‘dit was het dan, het is mooi geweest’ had kunnen afsluiten. Maar nee, ze analyseerde haar laatste olympische meters: „Ik zou deze rit wel over willen doen. Bij de start viel ik voorover, de eerste 50 meter had ik daardoor alleen maar missers. Het was meer vechten dan schaatsen.” Hoe anders was dat na die gouden 1500 meter:

Met de blik op een medaillekans vandaag: „Als ik een goede 1000 meter had neergezet en iets speciaals had gedaan vandaag, dan had dat er voor mij ingezeten. Op de 1000 meter mag je geen foutjes maken en dat deed ik wel. Ik wilde te graag. Bij de start ging ik ‘over mijn punten’. Daarna was ik een soort oude Wüst die achter de feiten aanliep.”

Wüst sluit haar carrière af met dertien medailles op vijf Olympische Spelen. Ze werd in Beijing de eerste wintersporter die op vijf verschillende Spelen een gouden medaille pakte. „Ik besef nog niet echt dat dit mijn laatste olympische race was. Maar na zestien jaar is het echt mooi geweest. Ik ga over vier jaar naar de Spelen om iedereen aan te moedigen.”

Zulke prestaties leveren op sociale media natuurlijk alleen maar lovende een mooie woorden op. Een overzichtje:

Alle Metro-artikelen over de Olympische Spelen in Beijing lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Koningin van de Olympische Spelen Ireen Wüst zwaait af: ‘Wat een vrouw, dankjewel!’
Sluiten