Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 19 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederland maakt schade op na Eunice, de zwaarste storm in vier jaar

Nederland maakt de schade op na storm Eunice. Tot gisteravond laat raasde de storm nog over ons land. Vier mensen kwamen door de storm om het leven en een onbekend aantal mensen raakte gewond. Ook is de schade op veel plekken groot. Alle vier de ongelukken waarbij iemand om het leven kwam, zijn veroorzaakt door omvallende bomen.

De dag na storm Eunice blijkt de schade aanzienlijk. Hoewel het KNMI code rood inmiddels heeft beëindigd, staat ook vandaag nog in het teken van Eunice. Zo rijden er vanochtend nog geen treinen omdat Eunice op veel trajecten schade veroorzaakte aan het spoor of de bovenleidingen.

Op Twitter spreekt de spoorbeheerder ProRail van ‘enorme schade’. „Inmiddels is de storm in het grootste deel van Nederland naar een dusdanig niveau gegaan dat in het hele land geschouwd kan worden en de herstelwerkzaamheden veilig kunnen worden opgestart”, zo schrijft ProRail in het liveblog over de storm. „Ook in het noorden van Nederland is schouwen om 3.00 uur vannacht van start gegaan en ook daar zijn de meldingen van schade onverminderd hoog.”

Bomen op het spoor

De meeste meldingen krijgt ProRail nog steeds over bomen op het spoor. „Maar we zien ook vaak dat er plastic in de bovenleiding is gekomen. Om dit te herstellen moet eerst de spanning van de bovenleiding gehaald worden voordat onze monteurs dit kunnen verwijderen.”

NS waarschuwt treinreizigers dat ze er rekening mee moeten houden dat het mogelijk tot in de middag kan duren voordat treinen weer rijden. „Wij moeten wachten tot het spoor veilig wordt verklaard”, zegt een woordvoerder. Ze hoopt dat in de loop van de ochtend meer duidelijk is over de schade en de tijd die het herstellen vraagt.

Eunice zorgt voor veel schade op de weg

Ook op de weg wordt vanochtend al hard gewerkt. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie en de weersinformatie te bekijken voor vertrek. „Houd rekening met hinder door opruim- en herstelwerkzaamheden.”

Er is de afgelopen nacht al heel veel opgeruimd, zo vertelt een woordvoerder.  Verkeersborden, takken en bomen werden gedurende de nacht al van de weg gehaald. Ook kantelden er veel vrachtwagens vanwege storm Eunice en raakte er een verkeersscherm los.

Ondanks dat het onstuimige weer op de meeste plaatsen voorbij is, waarschuwt de ANWB nog steeds voor zware windstoten. Die kunnen vooral voorkomen rond het IJsselmeer en in de kustprovincies.

Maar ook in de rest van het land kunnen de komende uren nog zware windstoten voorkomen. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat benadrukt dat het dus wel verstandig is om daar alert op te blijven. „Beide handen aan het stuur.”

Gejinxt! Grap ADO Den Haag over weggewaaid stadiondak gebeurt echt

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederland maakt schade op na Eunice, de zwaarste storm in vier jaar
Sluiten