Erik Jonk
Erik Jonk Sport 19 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Afscheid groot sportman: Sven Kramer schaatst z’n allerlaatste meters

De schaatswereld moet het na vandaag doen zonder Sven Kramer. Het afscheid van de 35-jarige Fries, die grote sportman, voelt op de Olympische Spelen van Beijing vreemd aan.

Na jarenlange dominantie en zijn vele titels en medailles op de lange afstanden en allroundtoernooien, is het laatste optreden van Kramer op de massastart. Toen dat onderdeel tien jaar geleden door de internationale schaatsunie (ISU) aan het programma werd toegevoegd, was Kramer er bepaald niet over te spreken. Hij zag er de meerwaarde niet van in.

Sven Kramer eindigt carrière op de massastart

Nu is uitgerekend de massastart de laatste kans op succes voor Sven Kramer, maar niemand in de Nationale Speed Skating Oval die daar serieus rekening mee houdt. De schaatser zelf ook niet echt, als hij eerlijk is. Kramer schaamde zich een kleine twee weken terug, op de eerste wedstrijddag van de Spelen, voor zijn laatste optreden op de 5 kilometer. De rijder van Jumbo-Visma kwam niet verder dan 6.17,04, ruim 7 seconden boven de tijd waarin hij vier jaar geleden goud veroverde in Pyeongchang.

De ploegachtervolging, waar hij zo graag een vijfde olympische titel aan zijn erelijst had toegevoegd, liep op een grote deceptie uit. Zelfs brons bleek niet haalbaar voor het trio Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker.

Het deed de fans van Sven Kramer pijn

Het deed niet alleen Sven Kramer pijn, maar ook zijn vele volgers. De ooit oppermachtige schaatser, die in zijn hoogtijdagen record na record verbrak, oogde opeens als een ouder en kwetsbaar. Nee, medelijden hoef je niet met hem te hebben, liet Kramer blijken. Hij maakte de voorbije dagen in Beijing zelf nog de meeste grapjes en cynische opmerkingen over zijn laatste olympische optredens. En bovendien: als er iemand was die in het verleden geen mededogen kende, met niemand, dan was het Kramer zelf wel. Zijn directheid en zelfverzekerdheid werden door de een geprezen; want zo is het hoe het gaat in de wereld van de topsport. De ander kon zich juist weleens aan zijn gedrag ergeren.

https://twitter.com/marcelbar8/status/1493513195104911362

Afscheid samen met Ireen Wüst

Kramer had graag afscheid genomen zoals Ireen Wüst, ook 35 jaar oud, deed. Wüst komt binnenkort nog bij de Wereldbekerfinale in Thialf Heerenveen in actie trouwens, Sven Kramer schaatst vandaag z’n laatste professionele meters. De Brabantse, die Sven Kramer zijn hele carrière ‘naast zich zag’, schreef in Beijing op de 1500 meter op fraaie wijze de zesde olympische titel op haar naam. Wüst deed het ook pijn Kramer al in de eerste rit van de 5 kilometer in actie te zien, zei ze. Ze gunde haar oud-ploeggenoot zoveel meer. „Alleen heb je dat niet zomaar even voor het zeggen”, zei ze. „Maar het gaat niet alleen om deze Spelen, het gaat om de grote sportman die hij is. Ik ben superblij dat ik deze route zij aan zij met hem heb mogen meemaken. Daar ben ik heel dankbaar voor. Voor mij is hij nog steeds de grootste.”

https://twitter.com/NOSsport/status/1494421580704800771

Het slotakkoord van Sven Kramer

Vandaag, in de ochtend, ziet schaatsminnend Nederland dus het slotakkoord van Sven Kramer. Viervoudig (!) olympisch kampioen. Dat had vijfvoudig kunnen zijn natuurijk, maar ja, iets met een verkeerder wissel… We zullen het daar verder niet over hebben, daarvoor was zijn nu eindigende carrière te prachtig. Want ook: negenvoudig (!) wereldkampioen allround. 21 (!) keer de snelste tijdens de wereldkampioenschappen afstanden. Tienvoudig (!) Europees allround-kampioen. En naast talloze zilveren en bronzen plaatsen, ook nog twee keer de beste tijdens de EK afstanden.

Die Sven Kramer start met Jorrit Bergsma vanmorgen op de massastart. Om de finale van dit onderdeel te rijden, moeten Bergsma en Kramer zich eerst nog voor kwalificeren via de halve finales. Het strijdplan hoe de schaatsers het in de eventuele finale gaan aanpakken, moet nog geschreven worden, beamen beide schaatsers. „Daar kun je een heel plan voor bedenken en dan kan de koers heel anders lopen”, zo relativeert Kramer het belang ervan. „Je moet het ook een beetje op intuïtie doen en natuurlijk heb ik daar niet veel ervaring in, ik ben de eerste die dat toegeeft.”

Bergsma heeft er in ieder geval zin in, zei hij tegen de pers. Bij Sven Kramer duurde het wat langer voor hij antwoord gaf op die vraag. Maar toch: „Ja, anders was ik er niet geweest. Ik had ook het vliegtuig naar huis kunnen pakken.” Die pakt hij met de overgebleven leden van TeamNL daarom maandag. En dat is het mooi geweest. En prachtig voor alle sportliefhebbers in Nederland.

Alle Metro-artikelen over de Olympische Spelen in Beijing lees je hier.

Goud (7)! Thomas Krol zorgt voor code oranje met winst op de 1000 meter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.