Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Sport 16 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Djokovic moet Australië definitief verlaten na beslissing federaal hof

Novak Djokovic moet Australië definitief verlaten en kan zijn titel op de Australian Open dus niet verdedigen. Zondagmiddag plaatselijke tijd werd het beroep van de toptennisser verworpen door het federale gerechtshof in Melbourne.

Zo komt een einde aan een soap die bijna twee weken duurde. Djokovic was op 4 januari met een medische vrijstelling op zak in het vliegtuig naar Australië gestapt, maar bij aankomst werd zijn visum ingetrokken. De Serviër had zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus en kon niet bewijzen waarom hij een medische vrijstelling had gekregen.

De Serviër stapte naar de rechter en die bepaalde maandag dat Djokovic mocht blijven. De tennisser ging meteen de baan op om te trainen, nadat hij dagenlang in een immigratiehotel had gezeten.

Minister trok visum alsnog in

Maar minister Alex Hawke van Immigratie besloot gebruik te maken van zijn bevoegdheid en trok het visum van de tennisser alsnog in. Volgens Hawke vormde de ongevaccineerde Djokovic een gevaar voor de Australische bevolking.

Djokovic schakelde het federale gerechtshof in om de zaak opnieuw te bekijken, maar hij kreeg daar geen gelijk. Na een zitting van ruim vijf uur, die via een livestream door meer dan 85.000 mensen werd gevolgd, kreeg de twintigvoudig grandslamkampioen te horen dat de beslissing van de minister blijft staan. Dat betekent dat Djokovic het land uit moet.

Djokovic wel meegenomen in loting

De Australian Open begint morgen. Djokovic werd donderdag ondanks zijn juridische strijd met de Australische overheid gewoon meegenomen in de loting. Hij werd voor de eerste ronde gekoppeld aan landgenoot Miomir Kecmanovic. Hij zou morgenavond de laatste partij van de dag in de Rod Laver Arena spelen.

De Serviër, die in Melbourne zijn 21e grandslamtitel hoopte te pakken en zo alleen recordhouder te worden, moet al voor de start van het toernooi naar huis. Djokovic deelt het record met Roger Federer en Rafael Nadal. Federer ontbreekt dit toernooi vanwege fysieke problemen, maar Nadal doet wel mee.

Opnieuw commotie in Australië: tennisser ondanks coronaklachten op de baan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Djokovic moet Australië definitief verlaten na beslissing federaal hof
Sluiten