Jesse Honcoop
Jesse Honcoop Sport 30 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Bondscoach gezocht, Johan Derksen: ‘Zitten we weer met die klootzak opgezadeld’

Nederland is sinds gisteren zonder bondscoach. Frank de Boer stapte op en dus is de vraag wie zijn opvolger gaat zijn. Bij De Oranjezomer op SBS6 opperen Johan Derksen en René van der Gijp vooral Louis van Gaal en Henk ten Cate.

Na het ontslag van Frank de Boer, ging de focus van voetbalminnend Nederland vrij snel richting een zoektocht naar de volgende bondscoach. Ook de KNVB gaf aan dat haast geboden is bij de benoeming van de opvolger. Nico-Jan Hoogma is de directeur topvoetbal – voor zover daar sprake van is – bij de KNVB en is verantwoordelijk voor de aanstelling. Hij laat in een interview met ESPN weten: „Ik ben op zoek naar een leider zoals Ronald (Koeman, red.) dat was, met een bepaald aura om zich heen.”

Oranjezomer ziet Ten Cate als logische opvolger

Met deze ietwat onbegrijpelijke woorden in het achterhoofd barstte dan gisteren rond de klok van 20.00 uur de discussie los op SBS6. De mannen van De Oranjezomer komen uit bij twee duidelijke opties: Henk ten Cate (66) en Louis van Gaal (69). Die eerste lijkt de eerste optie voor de KNVB, volgens Derksen. „Henk heeft schijt aan geld”, zo zet hij voor. En daarna kopte Van der Gijp hem binnen: „Die zit helemaal vol man. Henkie heeft echt zoveel veel geld dat als hij het morgen in de tuin gaat verbranden, is hij over 50 jaar nog bezig.”

Hiermee doelt het Talpa-ensemble op de relatief lage inkomsten voor een eventuele bondscoach. Henk ten Cate heeft dan ook het grootste deel van zijn trainerscarrière versleten bij clubs als Umm-Salal SC, Al-Jazira Club en Al-Ittihad. En daar werkt hij als trainer over het algemeen bepaald niet voor een minimumloon.

Van Gaal als bondscoach volgens Derksen en Gijp

De tweede kandidaat is voor de heren aan tafel ook zeker een optie. Alleen lijkt de KNVB terughoudender in het geval van Louis van Gaal. Want, zo oreert Derksen: „Van Gaal neemt de KNVB over. Daar beginnen ze niet aan. Die komt binnen als een potentaat.” Daarbij komt dat De Snor ook op persoonlijk vlak weinig met Louis van Gaal heeft. „ En dan zitten we weer met die klootzak opgezadeld”, zo galmt het over de tuinen van Slot Zeist op dinsdagavond.

Maar, zo brengt De Oranjezomer-presentator Wilfred Genee er tegenin: „Het is wel top-tv.” Na een ellenlange tirade uit de mond van Van der Gijp is de tafel eruit. Louis van Gaal is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Derksen concludeert dan ook: „Ik vind dat we hier die beslissing moeten nemen. Dan hoeven die twee lichtgewichten (Nico-Jan Hoogma en Eric Gudde, red.) in Zeist ook niet meer te vergaderen.”

5,7 miljoen mensen zagen flater Oranje, deze zenders hadden núl kijkers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.