Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 30 jun 2021

Na Goudse IS-bruid Ilham B, willen meer IS-vrouwen terug naar Nederland

De vervolging van IS-bruid Ilham B. zet andere IS-vrouwen aan om ook terug te keren naar Nederland. Het demissionair kabinet ziet liever geen Syriëgangers ‘thuis komen’ in ons land. Maar ons rechtssysteem geeft de politici hierin niet altijd een keus.

Voor wie de naam Ilham B. niet kent, lijkt haar verhaal wellicht op die uit een Netflix-serie. Op 19-jarige leeftijd vertrok de vrouw, afkomstig uit Gouda,  in 2013 met haar IS-man richting Syrië. Haar man kreeg na zijn jihadistische daden de doodstraf opgelegd. Of hij nog leeft is tot op de dag van vandaag een raadsel.

Soesterbergse ‘jihadbruid’ en ‘dom gansje’ Angela B. (25) blijft in de cel

Meer IS-vrouwen volgen na Ilham B.

Al jaren probeert de IS-vrouw terug naar Nederland te komen. Ze leefde een tijd met haar twee kinderen in een gevangenenkamp met voornamelijk IS-vrouwen afkomstig uit Europa. Nu, jaren later, is de Goudse IS-bruid terug in Nederland. Begin juni werd zij door een geheime missie teruggehaald.

Volgens advocaat André Seebregts zijn er meer gevallen als Ilham B. Hij ziet het liefst dat zij ook terugkeren uit Syrië. „Daar worden verzoeken voor ingediend”, vertelt hij aan De Telegraaf. De advocaat denkt dat de ophaalactie van Ilham B ervoor zorgt dat meer vrouwen dit willen. Hij staat momenteel acht vrouwen bij, met gezamenlijk 25 kinderen.

Strafzaken verlopen

Volgens de advocaat willen de IS-vrouwen in Nederland berecht worden. Maar in Nederland hoeven Syriëgangers niet aanwezig te zijn bij de zitting. Als de verdachte aangeeft wél aanwezig te willen zijn, dan moet justitie daar op wachten. Is het niet mogelijk op de zitting te verschijnen, bijvoorbeeld omdat Nederland geen Syriëgangers terughaalt, dan kan de rechter de zaak beëindigen. Ilham B. kwam om deze reden terug zodat zij niet aan haar straf zou ontkomen. Seebregts waarschuwt dat als de regering de andere vrouwen niet naar Nederland haalt, de zaken verlopen.

IS-vrouwen worden in Nederland al snel vervolgt. Trouwen met een IS-strijder en afweten van zijn daden is hier reden genoeg tot een celstraf van een aantal jaar.

Politiek wil geen IS-bruiden naar Nederland

Maar, de politiek staat niet te springen om nog meer IS-vrouwen in ons land. De situatie bij Ilham B was volgens de betrokken ministers en staatssecretarissen „een uitzonderlijke mogelijkheid”. Demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) bevestigen dat er meerdere vergelijkbare verzoeken zijn ingediend. Of deze vrouwen ook naar Nederland komen, blijven de ministers ietwat vaag over.

Morgen bespreekt de Tweede Kamer de terughaalactie van Ilham B. Deze actie werd fel bekritiseerd door de Kamer. De VVD en het CDA willen geen IS’ers naar Nederland. De betreffende vrouwen mogen wat betreft VVD-Kamerlid Ingrid Michon „in die zandbak daar blijven.” Daar voegde CDA’er Anne Kuik aan toe dat deze vrouwen hun „middelvinger naar Nederland opstaken”.

Man die aanslag op vaccinatielocatie wilde plegen: ‘Was een grap’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Na Goudse IS-bruid Ilham B, willen meer IS-vrouwen terug naar Nederland
Sluiten