Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 30 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Sigrid Kaag: Ik heb zelf niet om aanpassingen documentaire gevraagd

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs en Media) wil opheldering van de VPRO. Hij wil informatie die de omroep aan het ministerie gaf over een documentaire over D66-leider en minister Sigrid Kaag. Kaag heeft vanmiddag voor het eerst gereageerd. „Ik heb zelf niet om aanpassingen gevraagd.”

Website GeenStijl publiceerde gisteravond een artikel over de documentaire. Dit op basis van stukken verkregen via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Daaruit bleek dat D66 zich wel degelijk bemoeid heeft met de inhoud van de docu.

Inmenging docu Kaag werd weersproken, ook door Slob

Eerder werd dat nog weersproken, onder anderen door Slob zelf. „D66 heeft geen betrokkenheid bij of invloed gehad op de documentaire”, schreef Slob in december aan de Kamer. Hij baseerde zich op informatie die de VPRO hem gaf, aldus een woordvoerster van het ministerie. Slob heeft volgens de zegsvrouw geen contact gehad met D66 of het ministerie van Buitenlandse Zaken over de documentaire. Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, gaf eerder op televisie aan dat de docu over Sigrid Kaag een puur journalistieke productie was.

Op Twitter heet de ophef inmiddels #Kaaggate. Ook bekende tv-mensen spreken zich uit, zoals Jan Slagter en Özkan Akyol.

D66 bemoeide zich met meerdere scenes

Uit de Wob-stukken komt naar voren dat D66 moeite had met bepaalde scenes. Zo was de partij niet tevreden met een shot waarin Kaag tijdens een werkreis naar Niger champagne drinkt bij aankomst. Ook ging men in tegen beelden van een overleg waarin Kaag klaagt over Kamerleden. Verder moest er “echt iets in de documentaire over haar idealen” en moest een scene waarin de D66-voorvrouw geen gordel in de dienstauto droeg worden bewerkt. Er werden meerdere aanpassingen gedaan, maar volgens de VPRO  hebben die „op geen enkele manier de inhoud van de film zoals de maker die voor ogen had, geschaad”.

Reactie Sigrid Kaag over ophef documentaire

De verzoeken om delen van de VPRO-documentaire over Sigrid Kaag aan te passen, werden niet door of namens haar zelf gemaakt, zegt zij in een eerste reactie. Wel door haar partij en ministerie. De D66-leider hamert er vooral op dat ze de opnames „intrusief” vond (te veel gezocht naar kwetsbaarheden, red.). „Ik wilde van die documentaire af.” Ze baalt ook van het beeld dat ze zonder gordel in de dienstauto zit. De bekritiseerde documentaire schetst „niet altijd een flatteus beeld.”

‘Kaag-docu in verkiezingstijd niet slim’

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het de film van de VPRO over Sigrid Kaag journalistiek gezien geen slimme zet. Vooral de periode waarin die gemaakt is, de verkiezingstijd, kan ervoor zorgen dat de „strikte onafhankelijkheid in twijfel wordt getrokken”, zo laat Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, aan persbureau ANP weten.

Op Twitter haalt Bruning de voorzitter van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP), Boris van der Ham, aan.

De NVJ-algemeen secretaris benadrukt dat het niet gek is dat een politicus invloed wil hebben op bepaalde zaken, wanneer diegene de hele dag wordt gevolgd. „Maar daar had de maker open over moeten zijn en toegeven dat de politicus invloed heeft gehad”, vindt Bruning. „En je moet dit nooit in verkiezingstijd doen. Zeker als je niet heel duidelijk bent over dat er geen enkele invloed mogelijk is.”

De documentaire Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof werd begin januari uitgezonden. Aan de film was vijf jaar gewerkt.

Na Goudse IS-bruid Ilham B, willen meer IS-vrouwen terug naar Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sigrid Kaag: Ik heb zelf niet om aanpassingen documentaire gevraagd
Sluiten