Jesse Honcoop
Jesse Honcoop Sport 29 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Frank de Boer stapt op als bondscoach na debacle in Boedapest

Inmiddels voormalig bondscoach Frank de Boer zal niet degene zijn die Oranje naar het volgende WK, volgend jaar in Qatar, gaat leiden. Na een gesprek vanmiddag is in goed overleg besloten dat De Boer niet meer verder gaat bij het Nederlands elftal.

De beslissing valt na de teleurstellende EK-campagne die afgelopen zondag al tot een vroeg einde kwam tegen Tsjechië. Uit het overleg tussen Nico-Jan Hoogma (KNVB-directeur topvoetbal), Eric Gudde (KNVB-directeur betaald voetbal, Frank de Boer en diens zaakwaarnemer Guido Albers bleek dat van beide kanten de situatie onhoudbaar is.

De Boer wilde ook niet verder als bondscoach

In het contract van de bondscoach stond dat deze alleen verlengd zou worden bij het behalen van de kwartfinale op het Euro 2020. Nou, dat is in ieder geval niet gelukt. En daarbij heeft De Boer zelf ook aangegeven niet verder te willen. Hij laat weten dat hij vooraf al met de intentie naar het gesprek was gekomen om uiteindelijk te vertrekken.

“De doelstelling is niet gehaald, dat is duidelijk. Toen ik in 2020 benaderd werd om bondscoach te worden vond ik het een eer en een uitdaging, maar ik was me ook bewust van de druk die er meteen vanaf mijn aanstelling op zou komen te liggen. Die druk neemt nu alleen maar toe, en dat is geen gezonde situatie voor mij, noch voor de selectie in aanloop naar zo’n belangrijke wedstrijd voor het Nederlands voetbal op weg naar WK-kwalificatie”, zo liet Frank de Boer cliché-getrouw weten.

Nekslag voor trainer Frank de Boer

Volgens een deel van voetbalminnend Nederland kan dit ontslag de nekslag betekenen voor trainer Frank de Boer. Na een succesvolle periode bij Ajax, faalde de 51-jarige Hoornaar bij elke andere club. Eerst kreeg bij na 84 een ontslagbrief bij Internationale, waarna Crystal Palace eenzelfde soort brief al na 77 dagen liet bezorgen. Een roemloos anderhalf jaar bij het Amerikaanse Atlanta United en een tamelijk mislukte EK-deelname verder, lijkt de oud-speler van Barcelona voorlopig uitgespeeld als trainer.

Zoektocht KNVB naar opvolger

Maar iemand moet toch op 1 september aanstaande langs de lijn staan bij de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. En als Frank de Boer dat niet is, wie dan wél? Gisteravond opperde tafel van De Oranjezomer de naam van Giovanni van Bronkhorst. „Bronkhorst is wel een waardige man die Nederland kan vertegenwoordigen”, zo oreerde Johan Derksen.

Daarnaast is ook de eeuwige kandidaat Henk ten Cate nog altijd een optie. De KNVB laat weten dat haast wel geboden is bij de benoeming. Dit met het oog op de belangrijke wedstrijden in september.

Kater fans Oranje iets minder na geweldige avond op EK voetbal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.