Jesse Honcoop
Jesse Honcoop Sport 26 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Deze selectie moet Oranje Europees kampioen gaan maken

De selectie van Oranje voor het EK komende zomer is bekend. Vanmiddag presenteerde ieder halfuur een voormalige international een linie aan spelers voor het EK. Verrassingen in de selectie zijn debutanten Timber en Gakpo. Afvallers zijn onder andere Bergwijn, Vilhena en Karsdorp.

De selectie van het Nederlands voetbalelftal voor het komende EK is helemaal rond. Deze middag presenteerden verschillende oranjeprominenten de spelers van Oranje. Twee debutanten maken dus hun opwachting in de selectie en acht spelers kunnen deze zomer vanaf de bank de wedstrijden aanschouwen.

Aanvalslinie

Als laatste kwamen om 15.30 de aanvallers, ingeluid door Dirk Kuyt vanuit het Rijksmuseum, aan bod. Daar is de grootste verrassing Cody Gapko (PSV). Hij is namelijk een debutant in de selectie van Oranje. Eerder vandaag werd bekend dat zowel Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur) en Anwar El Ghazi (Aston Villa) niet bij de selectie zitten. Vooral El Ghazi maakte dit seizoen een goede indruk bij Aston Villa uit Birmingham. Steven Bergwijn kwam daarentegen het afgelopen half jaar weinig in actie voor zijn Londense werkgever.

Dit betekent ook dat Wout Weghorst zijn gedroomde EK oproep krijgt. De succesvolle spits van het Duitse Wolfsburg kon lang niet rekenen op een plek in de selectie. Maar ook de omstreden Quincy Promes maakt zich dus op voor een EK. Promes raakte in opspraak na een vermeende steekpartij vorig jaar zomer. Daarnaast zijn Steven Berghuis (Feyenoord), Luuk de Jong (Sevilla), Memphis Depay (Olympique Lyon) en Donyell Malen (PSV) opgeroepen.

Middenvelders

Op de KNVB-kanalen stonden om 15.00 uur de middenvelders van het Nederlands elftal klaar. Enige afvaller daar is Tonny Vilhena, spelend voor het Russische FK Krasnodar. In 24 competitiewedstrijden scoorde hij daar twee keer en was hij twee keer aangever. Daarentegen krijgt Donny van de Beek (Manchester United) wel een plek in de selectie. Ondanks dat hij bij zijn club maar tot één competitiegoal kwam en weinig minuten maakte.

Oud-middenvelder Willem van Hanegem maakte de namen bekend vanuit het middelpunt van Nederland. Het middenveld van Oranje zal komende zomer dus bestaan uit een combinatie van de overgebleven spelers. Die verzameling bestaat naast van de Beek uit Ryan Gravenberch (Ajax), Frenkie de Jong (FC Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ), Marten de Roon (Atalanta) en Georginio Wijnaldum (Liverpool/FC Barcelona).

Verdedigers Oranje

Klokslag 14.30 uur maakte Khalid Boulahrouz bij Fort Sint Pieter in Maastricht de verdedigers van Oranje voor het EK bekend. Grootste verrassing is de debutant Jurriën Timber van Ajax. Afvallers bij de selectie zijn Rick Karsdorp (AS Roma), Hans Hateboer (Atalanta), Jeremiah St. Juste (Mainz 05) en Kenny Tete (Fulham). Opvallend is dat deze vier spelers allemaal als rechterverdediger uit de voeten kunnen en allen naar behoren

Verder neemt Frank de Boer dus Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Denzel Dumfries (PSV), Matthijs de Ligt (Juventus), Joël Veltman (Brighton and Hove Albion), Stefan de Vrij (Inter Milaan) en Owen Wijndal (AZ) mee.

Keepers Nederlands elftal

Iets over 14.00 uur lanceerde de KNVB al het eerste deel van de selectie voor komende zomer. Keeper op het fameuze EK’88, Hans van Breukelen, stond symbool voor de aankondiging van de keepers op de Zeeuwse Deltawerken. De keepers die met het Nederlands Elftal meegaan zijn Jasper Cillessen (Valencia), Maarten Stekelenburg (Ajax) en Tim Krul (Norwich City). Dat betekent dat Marco Bizot van AZ zich niet hoeft te verheugen op een eindtoernooi.

De bekendmaking van vandaag krijgt veel kritiek te verwerken om zijn commerciële achtergrond. Zo maakte de KNVB via zijn officiële kanalen de selectie per linie bekend. Daarna volgt om 16.00 uur een persconferentie van Frank de Boer, waarin hij zijn keuzes zal uitleggen.

EK 2021

Het EK van deze zomer heet EK2020. Dit komt doordat het, niet geheel verrassend, eigenlijk vorig jaar plaatsvinden. Door de toenmalige coronamaatregelen verplaatste de Europese voetbalbond UEFA destijds het toernooi naar deze zomer. Deze editie gaat plaatsvinden door heel Europa als viering van het voetbal in heel Europa. Zo speelt het Nederlands Elftal zijn drie groepswedstrijden in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

Het toernooi vangt op vrijdag 11 juni aan met de openingswedstrijd tussen Italië en Turkije. Twee dagen later, op 13 juni opent Oranje haar toernooi met een wedstrijd tegen Oekraïne. Bij die wedstrijd mogen naar verluidt 12.000 supporters aanwezig zijn. De finale wordt op 11 juli gespeeld op het Londense Wembley. De laatste dagen is er hoop ontstaan dat die finale voor de volle capaciteit van 90.000 supporters kan worden gespeeld.

Wim Kieft geeft voetballers Oranje voor EK zwaailes op de gracht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deze selectie moet Oranje Europees kampioen gaan maken
Sluiten