Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Opvallend 7 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Wolf maakt citytrip naar Amersfoort: gespot in bebouwde kom

In de bebouwde kom van Amersfoort is vandaag een wolf gespot, maakt de provincie Utrecht bekend. Het is de eerste keer sinds de terugkeer van de wolf in 2015 dat er een in een stad is gemeld. Op beelden die een automobilist maakte, is te zien dat het wilde dier op de weg rent.

De afgelopen dagen kwamen er meerdere meldingen binnen over wolven in de regio Utrecht. Dieren zouden zijn gespot tussen Zeist en Doorn, in Leusden en in Amersfoort. Ook kwamen er meldingen vanaf een aantal plekken op de Utrechtse Heuvelrug tussen Hilversum, Bilthoven en Soest. „Het is niet uitgesloten dat het bij deze meldingen steeds om hetzelfde dier gaat”, aldus de provincie.

Wolf in Amersfoort

De stad is niet een locatie waar je een wolf verwacht. Toch tonen de beelden in principe normaal gedrag van een wolf, volgens de provincie Utrecht. Wanneer een jonge wolf het territorium van zijn ouders verlaat en op zoek gaat naar een eigen leefgebied, komt hij daarbij in onbekend gebied. Vaak is dat agrarisch gebied, en een enkele keer wordt een wolf in de bebouwde kom gefotografeerd, zoals nu dus het geval was in Amersfoort. Daarbij wordt hij regelmatig verstoord. Het dier blijft doorlopen tot hij geschikt leefgebied heeft gevonden.

Het rennende dier zorgt natuurlijk voor de nodige reacties. Zo stelt iemand voor om ook maar een kudde herten los te laten in het bewoonde Amersfoort zodat „de wolf ook iets te doen heeft”.

https://twitter.com/lawfulhamster/status/1511795868743131147

Wilde dieren in Europa

Na een stuk over een rechterrijbaan voor een auto gerend te hebben, springt het dier de berm in, het gras op. Dat is te zien in het dashboard-filmpje van Michel Rutte, die het dier spotte in de bebouwde kom van Amersfoort. Wolven spotten kunnen we dus in ons eigen landje doen, maar als je meer wilde dieren wil spotten zit je in andere delen van Europa ook goed.

Fors meer wolf-waarnemingen

Gisteren werd bekend dat wolven en sporen van het wilde dier de afgelopen maanden fors meer zijn waargenomen dan in drie maanden daarvoor. BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvengegevens bijhoudt, melde dat tussen 1 november en halverwege februari 1567 meldingen van (vermoedelijke) sporen en waarnemingen van wolven zijn binnengekomen. In de drie maanden daarvoor ging het nog om 661 meldingen.

Volgens BIJ12 is er voor het eerst in de regio Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân een wolvenpaar gevormd. Van de roedel die op de Noord-Veluwe leeft, zijn verschillende nakomelingen op zoek naar een eigen territorium. Ook is er veel activiteit van de wolf waargenomen in Zuidwest-Brabant en Zeeland. Volgens BIJ12 zijn in Brabant zeker zes verschillende wolven waargenomen. In ruim drie maanden tijd zijn in Nederland ook vier wolven aangereden. Drie wolven, waaronder twee welpen uit Vlaanderen, overleefden dat niet.

De wolf leeft sinds een aantal jaren weer in Nederland. In 2016 zat er een eerste paartje dichtbij de Nederlandse grens en in 2018 waren de eerste wolven in Nederland te zien.

Johnny de Mol ontkent mishandeling in HLF8, maar bij kijkers gaat dat er niet in

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.