Judith Tielemans
Judith Tielemans Reizen 30 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Safari in Europa: in deze landen kun je wilde dieren spotten

Europa is nou niet bepaald een savanne, maar dat er hier wilde dieren leven is misschien wel het best bewaarde geheim van ons continent. Maar waar moet je nou eigenlijk zijn als je op safari wilt? Metro zet de beste wildlife tips voor je op een rijtje. In deze Europese landen kun je wilde dieren spotten.

In Afrika vind je the big five: de leeuw, luipaard, zwarte neushoorn, Afrikaanse bosolifant en de Afrikaanse buffel. Ook in Europa zijn er vijf indrukwekkende zoogdieren die onderdeel uitmaken van dat lijstje, namelijk de lynx, de beer, de wolf en de bizon.

Bruine beren en andere wilde dieren

Wie richting het noorden gaat, naar Scandinavië, zou nog wel eens dit fluffy dier tegen kunnen komen. Je moet wel geluk hebben, want de bruine beer is vrij schuw. In Zweden vind je speciale hutten op het water, met zicht op de voederplaats, waar je ze kunt spotten. Ook heb je kans om ze te zien in het oosten van Noorwegen en in Finland. Bruine beren leven daarnaast in Oost-Europa, zoals in Roemenië en de Balkan.

Orka’s

Orka’s, ook wel killer whales genoemd, kun je het beste in de winter spotten. Ga op safari naar het noorden van Noorwegen. Tussen mei en september worden speciale tochten georganiseerd, waarbij je ook nog eens kans hebt om potvissen, vinvissen en bultruggen te bewonderen. Orka’s leven daarnaast in IJsland, o.a. op het Snaefellsnes schiereiland.

Wolven

De wolf is terug van weggeweest! Kenners zien dat de populatie in Duitsland toeneemt, net als in Polen, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Spanje en Zweden. Zelfs in Nederland zijn de eerste paar wolven weer gespot. Je hoeft dus niet ver weg te gaan om ze te zien, maar ook hier geldt dat de beesten zeer schuw zijn. De grootste kans om ze te spotten is in de buurt van graslanden en in halfopen bossen.

Lynx

De Iberische lynx leeft voornamelijk in de omgeving van Andalusië, in het zuiden van Spanje. Deze wilde dieren laten zich zelden zien. De kans dat je er eentje in het wild ziet is bijna nihil: de wilde katten worden zelfs met uitsterven bedreigd. Wel zijn er een aantal lynxen in Duitsland en België gespot. Het zou dus kunnen dat ze zich op een gegeven moment ook in Nederland gaan vestigen.

Berberapen

Nog een wild Spaans dier is deze schattige berberaap. Ze leven op de rots in Gibraltar, waar ze regelmatig gevoerd worden door toeristen. Waarschijnlijk zijn de apen ooit door de Moren meegebracht, maar tegenwoordig zijn ze dus een topattractie voor toeristen. Met de kabelbaan kun je naar de top van de berg komen om ze van dichterbij te aanschouwen.

Reuzenhaaien

Deze haai ziet er misschien angstaanjagend uit, maar hij eet niet snel mensen. Hij lust namelijk alleen plankton. Je zult het misschien niet geloven, maar de reuzenhaai leeft dichtbij huis. Zo komt hij o.a. voor in de Noordzee. Het dier kan ruim twaalf meter worden, wat hem tot een van de grootste haaien van de wereld maakt. Ook leven de wilde dieren in de Schotse wateren.

Ondertussen in China: 80 ontsnapte struisvogels rennen door Chongzuo

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.