Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 7 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Papa is Verslaafd op Videoland maakt indruk: ‘Hele pakhuizen leeggesnoven’

Wie de onderwerpen verslaafden en verslaafd zijn interessant vindt, kon er gisteren eens ‘goed’ voor gaan zitten. RTL 4 trapte af met een nieuw seizoen Verslaafd! en Videoland zette tegelijkertijd de documentaire Papa is Verslaafd online.

De twee programma’s hebben duidelijk met elkaar te maken. Die ‘papa’ is namelijk Maarten Dammers, die in de veelbekeken serie Verslaafd! met Ewout Genemans optrekt om drugs-, drank- en gokverslaafden een laatste kans te bieden. Dat Dammers zelf ooit verslaafd was, laat hij tijdens de uitzendingen altijd weten. Maar wie is deze man nou precies?

42 jaar verslaafd

Dat wordt in 50 minuten totaal duidelijk in de docu Papa is Verslaafd. Voor Metro was dat reden om te gaan kijken voor Blik op de Buis. In deze Metro-rubriek bespreekt verslaggever Erik Jonk nieuwe of opvallende programma’s van de reguliere tv-omroepen of streamingdiensten.

Maarten Dammers is 65 jaar en gaat nu door het leven als familiecoach en verslavingsdeskundige. ‘Familiebehandelaar’ noemt hij het zelf, een beroep dat hij zelf bedacht omdat het nog niet bestond en waaraan hij zelf veel had kunnen hebben. Dammers was tot een jaar of tien geleden 42 (!) jaar verslaafd aan drank en drugs. In die tijd was hij drie jaar clean en 39 jaar onder invloed. Ook daar heeft hij een eigen term voor: „Ik was schrijnend verslaafd.”

Verslaafd door te willen rock-‘n-rollen

De verslaving van Maarten Dammers speelde zich af in Alkmaar, terwijl hij in het begin ook nog in de verpleging werkte. Hij toont ‘de kroegen van toen’. Voor de Metro-verslaggever komen bekende cafés als De Bierkelder, De Pilaren en De Stapper langs, dat terzijde. Op zijn eigen website zegt de Noord-Hollander: „Rond mijn 13e dronk ik mijn eerste biertjes, dat voelde als ‘thuiskomen’. Daar ontstond de magische match – ik en middelen – en de gedachte ‘nooit meer anders’.”

Dat bleek, zo vertelt Maarten Dammers in Papa is Verslaafd. „Er ging geen dag voorbij dat ik niet dronk. En ik heb hele pakhuizen leeggesnoven.” De reden? Hij wilde rock-‘n-rollen. Een rock-‘n-roll-hoofd heeft Dammers zeker, zo blijkt al wat jaren op RTL 4. Maar niet van de jengelende gitaren. Hij geeft dat ook toe, misschien wel met de kernzin ‘ik ben zoveel verloren’.

https://www.instagram.com/p/CZv4QwVIQ15/

Vrouw en dochters werken mee

Het was Peter van der Vorst, programma-directeur RTL, die Dammers voor de docu vroeg. Samen maakten zij Verslaafd! al, toen Ewout Genemans nog geen presentator was. De huidige familiecoach vond het nogal wat. Toch besloot hij voor de camera’s ‘in z’n blote kont’ te gaan, want: „Onder het mom van ‘verslaving gedijt in het duister en dooft in het licht’ hebben mijn vrouw, mijn dochters en ik besloten mee te werken aan een documentaire over mijn en ons leven.”

Dat zowel zijn tweede vrouw en vier (stief)dochters aan Papa is Verslaafd meewerken, maakt de documentaire sterk. Zij sparen Maarten Dammers namelijk niet en zijn luid en duidelijk. Hoe hij een van de kinderen als 5-jarige altijd liet wachten als hij het op een zuipen zette, terwijl ze patat gingen halen bijvoorbeeld. En ook het fysieke geweld tegen zijn tweede vrouw, nog altijd – of weer – zijn geliefde, komt aan bod. „Coke is een koude, kille ijskoningin”, zegt de ex-verslaafde, die ook toegeeft te hebben gestolen en stoeptegels door de ruit van Gall & Gall te hebben gesmeten voor wat flessen whiskey. „Niemand hield me er vanaf. Ik dacht altijd: flikker op.”

Papa is Verslaafd indrukwekkend, maar…

Dammers vertelt alles ondanks flinke emoties op een vlotte manier. Hij kan namelijk lullen als de beste, zagen we al in Verslaafd! Waarschijnlijk lulde hij zich tijdens zijn verslaving ook overal doorheen. Lang kon hij verslaafd zijn en werken en een gezinsleven hebben. Maar uiteindelijk ging het faliekant mis. Dammers belandde in de goot, in zijn geval een bankje in een park in Alkmaar-Noord.

Papa is Verslaafd is indrukwekkend, maar niet zo indringend als de serie met Ewout Genemans. Daarin zie je namelijk junkies en mensen die niet zonder alcohol kunnen die nog midden in de problemen zitten. De docu over Maarten Dammers is meer een terugblik en een verhaal over hoe het toch nog goed kwam. Maar toch goed om te zien.

Aantal blikken uit 5: 3,5.

Papa is Verslaafd op Videoland vind je hier.

Blik Buis illustratie
Illustratie: Metro

Johnny de Mol ontkent mishandeling in HLF8, maar bij kijkers gaat dat er niet in

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.