Julia Osendarp
Julia Osendarp Opvallend 28 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom laait door Will Smith de Baudet-roast van Martijn Koning bij Jinek weer op?

Wat hebben Will Smith, Martijn Koning, Thierry Baudet en Eva Jinek met elkaar te maken? Normaalgesproken niet veel, maar er laait een oude discussie op. De beruchte klap van Will Smith bij de Oscars wordt indirect gelinkt aan het Baudet-incident bij Jinek.

Even iets meer context. Gisteravond koos acteur Will Smith ervoor om Chris Rock tijdens de Oscar-uitreiking een tik te verkopen. Aanleiding voor de klap was een grap die Chris Rock maakte over Jada Pinkett-Smith, de vrouw van Will Smith. Zij leidt namelijk aan alopecia, een ziekte waarbij iemand gedeeltelijk of soms geheel kaal wordt. Rock vergeleek haar met G.I. Jane, een militair personage met gemillimeterd haar.

Tweet Claudia de Breij over klap Will Smith roept reacties op

De actie van Smith wordt vandaag veelbesproken en ook op social media kun je niet om het incident heen. Cabaretière Claudia de Breij koos ervoor om mee te twitteren en al snel daarna ontstaat er een Twitter-rel. Het Baudet-incident bij Eva Jinek na de roast van Martijn Koning wordt er namelijk bijgehaald.

Vorig jaar verliet een gepikeerde Thierry Baudet de Jinek-studio, nadat cabaretier Martijn Koning flink naar de politicus uithaalde. Een uitspraak van Koning over de Joodse vriendin van Baudet, zorgde ervoor dat de FVD-leider opstond en wegliep.

Thierry Baudet Martijn Koning een klap geven?

Op de tweet van De Breij wordt behoorlijk druk gereageerd. Na haar bericht halen twitteraars de Baudet-roast van Koning aan. Sommigen vinden dat Baudet destijds Koning een vergelijkbare tik had moeten geven. Anderen vinden dat agressie of fysiek geweld in geen enkel geval de oplossing is.

Daarnaast worden meerdere cabaretiers en comedians aangehaald, soms ook met een ietwat ironische ondertoon. Overigens lijkt de grens tussen wat men wel en niet kan zeggen onder het mom van humor en ironie de laatste tijd wat vaag. Kortgeleden kreeg columnist Marcel van Roosmalen nogal kritiek op zijn uitspraken over politicus Gideon van Meijeren.

Voorval tussen Koning en Baudet bij Jinek

Koning kiest er in zijn nieuwste theatervoorstelling voor om wederom het Jinek-voorval aan te halen. En daarin spaart hij Eva Jinek niet. NRC-recensent Jelle Brumsen schreef er een kritische recensie over. „Als oprechte woede de overhand krijgt in een nummer over zijn beruchte roast van Baudet, is het dan ook wat minder interessant”, schreef Brumsen. Daarin merkte de recensent op dat Koning nog zijn gelijk wilde halen. „Maar zonder aanwezige tegenstander en een zaal vol publiek op zijn hand, is dat niet zo moeilijk.” Koning kreeg overigens vier (van de vijf) sterren van Brumsen.

En op die recensie heeft Koning wederom kritiek. In De Knorrepodcast, die hij samen met Sander van Opzeeland maakt, haalt hij de woorden van Brumsen aan. „Ik vertel gewoon over wat er die avond gebeurd was. Dat vertel ik en wat de nasleep ervan was”, vertelt de cabaretier. Volgens hem snijdt het argument van Brumsen over de volle zaal en het ontbreken van een tegenstander geen hout. „Als dat nu een argument gaat worden, dat de zaal vol mensen zit die een kaartje voor mij hebben betaald. Als je dat nu op elke show gaat loslaten.”

Martijn Koning niet eens met recensie

Volgens de komediant is het niet gek dat fans of aanhangers van Koning in de zaal zitten. „Er waren weinig tegenstanders, er waren weinig mensen onder dwang die niet van Martijn Koning houden in de zaal”, spot hij. „En die hoor je dan niet, hè. Die kant hoor je niet.”

Chris Rock doet geen aangifte tegen Will Smith, deze straf ontloopt hij

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom laait door Will Smith de Baudet-roast van Martijn Koning bij Jinek weer op?
Sluiten