Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Geld & Carrière 28 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Máxima en Kaag bij opening Week van het Geld: ‘Sparen blijft het veiligst’

De wereld wordt steeds digitaler. Ook veel geldzaken maken de overstap naar online. Daarom wordt er deze week, tijdens de Week van het Geld, aandacht besteed aan de digitalisering van geld. Het thema ‘Van doekoe tot Digi’ doet kinderen en scholieren een basis leggen voor financiële zelfstandigheid later in hun leven. Vandaag was de Kunsthal in Rotterdam het toneel voor de opening van de Week van het Geld. En Metro was erbij.

Tijdens de Week van het Geld, die van 28 maart tot 1 april plaatsvindt, zijn er door heel Nederland tal van activiteiten zoals gastlessen en workshops op basisscholen, het voortgezet onderwijs en in het mbo. Het digitale thema van dit jaar beslaat alle geldzaken die zich online afspelen. Van contactloos betalen, internetbankieren en online beleggen naar digitale betaalverzoeken. Niemand minder dan koningin Máxima, erevoorzitter van platform ‘Wijzer in Geldzaken’, die de week organiseert, en minister van Financiën Sigrid Kaag openden vandaag de Week van het Geld.

Máxima en Kaag over digitale geldzaken

De groen met paars verlichte zaal in de Kunsthal in Rotterdam biedt maandagochtend plaats voor de opening van de Week van het Geld. De aanwezige kinderen wachten met spanning de komst van Máxima en Kaag af. Bij elke auto die langs het gebouw rijdt, wordt druk gespeculeerd. „Zou dat ze zijn?”

Eenmaal daar worden Koningin Máxima en minister Kaag door enthousiast applaus van de aanwezigen verwelkomd. De gastvrouw van de opening, Kim-Lian van der Meij, bevraagt Koningin Máxima en minister Kaag over allerlei dingen die met digitale geldzaken te maken hebben.

Bijvoorbeeld over cryptovaluta, waar door Wijzer in Geldzaken onderzoek naar is gedaan in het teken van de Week van het Geld. „Ik heb daar echt nul verstand van”, lacht Van der Meij. „Maar 14 procent van mbo-studenten hebben aangegeven te handelen in cryptovaluta. Toch geven de meesten, 48 procent, aan liever te sparen dan te beleggen in crypto.” De spaarzin is dus nog zeker aanwezig onder scholieren. Kaag zegt daarover: „Ik ben blij om dat te horen, dat studenten sparen toch nog het veiligst vinden.” Kaag zegt dat de risico’s van crypto weinig belicht worden. „Het is een grote zorg, de vrijheid die cryptovaluta heeft gekregen.”

Koningin Máxima, die overigens van top tot teen in het paars gekleed is, geheel volgens de kleuren van de Week van het Geld, reageert ook op de uitkomsten van het onderzoek over cryptovaluta: „Als het rendement hoog is, is het risico ook hoog. Dus houd de kleine wijsheden in het achterhoofd.”

‘Kopen op afbetaling is de eerste confrontatie met schuld’

Op de vraag of geld-educatie voor jongeren en kinderen vaste prik moet worden in het onderwijs, verwijst Kaag Van der Meij lachend door naar Onderwijsminister Robert Dijkgraaf. „Maar er zijn veel manieren om dit soort thema’s binnen de klas bespreekbaar te maken.” Zoals tijdens de Week van het Geld, bijvoorbeeld. „Van jongs af aan moet je leren over de rol van geld, al is het om een boek te kopen of te sparen voor een leuk cadeautje voor je moeder of vader. Daar kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen, spelenderwijs.”

Het onderzoek, dat door Wijzer in Geldzaken is gedaan, geeft ook aan dat 40 procent van de mbo’ers weleens iets op afbetaling koopt. Eerder werd al duidelijk dat steeds meer jongeren zich niet meer laten afschrikken voor luxe online impulsaankopen. Maar over dat afbetalen: weten jongeren van het risico van kopen op afbetaling? Volgens het recente onderzoek geeft 64 procent aan dat het nooit gebeurt dat ze niet op tijd kunnen terugbetalen. Van der Meij legt onder andere deze uitkomst voor aan minister Kaag. Zij reageert: „Ik vind het een zorgelijke statistiek. De verleiding om iets op afbetaling te kopen is groot, en het is zo gedaan. Kopen op afbetaling is de eerste confrontatie met schuld.”

Week van het Geld in de praktijk

Tijdens de opening wordt er door middel van een videoverbinding ook contact gelegd met vier scholen, waar op dat moment gastlessen worden gegeven. Gastvrouw Van der Meij stelt de klassen vragen, maar de verbinding liet te wensen over. Zo was één gastdocent niet te verstaan, en was een andere er nog niet helemaal klaar voor: „Meester Eelco is zo druk bezig, die heeft helemaal geen tijd voor mij”, grapt Van der Meij over de slechte verbinding. Ondanks de slechte verbinding, die we door het vele thuiswerken allemaal wel kennen, was het een toevoeging die de Week van het Geld tot leven brengt in de praktijk.

Want daar begint het: op de scholen. En om de Week van het Geld op een ludieke manier te openen, bundelden een aantal studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam en Rotterdamse basisschoolleerlingen van de Kleine Prins hun krachten door de letters van de hashtag #WVHG levensgroot tot hun eigen kunstwerk te maken, op basis van digitale thema’s. De letters zullen deze week op verschillende prominente plekken in Rotterdam te zien zijn. Daarna zullen ze op het ministerie van Financiën te bewonderen zijn. „Ik zou wíllen dat de kunstwerken bij mij op de werkplek kwamen te staan”, lacht Kaag.

#WVHG

In geheel eigentijdse stijl wordt de week officieel geopend. Van der Meij nodigt de afgevaardigde koningin Máxima en minister Kaag uit op het podium om een selfie te maken met de scholieren die de kleurrijke letters hebben gemaakt. Máxima kan niet wachten op de foto op Instagram te plaatsen, en drukt gelijk op uploaden. Met luid applaus is de Week van het Geld 2022 geopend.

De Week van het Geld vindt vanaf 28 maart tot 1 april plaats op basisscholen, middelbaar onderwijs en het mbo.

Normaliseer een gat in je cv: ‘Je komt er juist sterker uit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.