Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 18 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe de column van Marcel van Roosmalen leidde tot bedreigingen en aangifte: ‘Ironisch bedoeld’

Een column van Marcel van Roosmalen riep afgelopen week heel wat reacties op bij lezers. Maar die reacties gingen van kwaad tot erger en liepen uit in bedreigingen. In zijn column haalde de schrijver naar eigen zeggen op ironische wijze uit naar politicus Gideon van Meijeren. Niet iedereen kon die ironie waarderen en aan tafel bij Jinek vertelt Van Roosmalen dat hij aangifte gaat doen.

De afgelopen dagen klinkt de naam Marcel van Roosmalen veelvoudig op sociale media. In zijn radiocolumn van dinsdag in programma De Nieuws BV haalde de columnist uit naar politici als Gideon van Meijeren en Thierry Baudet. Maar ook namen van journalisten als Wierd Duk, Marianne Zwagerman, Viruswaarheid-voorman Willem Engel, journalist Arnold Karskens, FVD-lid Pepijn van Houwelingen, oud-voetballer Bryan Roy en ondernemer Erik de Vlieger kwamen voorbij.

Marcel van Roosmalen haalt uit naar Gideon van Meijeren in column

Deze bovengenoemde namen spreken zich vaak kritisch uit over overheidsbeleid, bijvoorbeeld in relatie met de coronacrisis. Of zoals Van Roosmalen het bestempelde „die als een autobom op onze democratie afrijden”. Maar vooral FVD-lid Gideon van Meijeren kreeg er van de columnist van langs en de schrijver spotte dat Van Meijeren een spion van Poetin zou zijn.

Van Roosmalen over bedreigingen en aangifte bij Jinek

Gisteravond schoof Van Roosmalen aan bij Jinek om over de reacties op zijn column te vertellen. Hij legt uit dat de bedoelde ironie niet bij iedereen goed overkwam. Online scheldpartijen en bedreigingen volgen voor Van Roosmalen. Ook de nieuwe aspirant-omroep Ongehoord Nederland besteedde in het programma Ongehoord Nieuws aandacht aan de column. Daar haalden zij een oud fragment aan tussen LPF-voorman Pim Fortuyn PvdA-voorman Marcel van Dam. Volgens het programma leidde de laster van de PvdA’er tot de moord op Fortuyn. „Lijkt de geschiedenis zich te herhalen?”, klinkt bij Ongehoord Nieuws. Ze zetten de column neer als „demonisering van een volksvertegenwoordiger”.

Maar het dieptepunt was voor Van Roosmalen toen de school van zijn kinderen erbij werd gehaald, op Twitter. Ook ontving hij een NSB-vlag in de brievenbus. De columnist vertelt aan de talkshowtafel dat hij aangifte doet tegen een aantal bedreigers. Maar dat hij het liefst Ongehoord Nederland en voorzitter Arnold Karskens ook zou willen aanklagen. De schrijver deelde de bedreigingen online, die niet mis bleken. „Deze mensen zijn niet voor rede vatbaar”, sprak hij bij Jinek.

Ondertussen gaat het online bedreigen en moddergooien gewoon verder. Of het nu tegen Van Roosmalen of Forum voor Democratie is, de reacties zijn uiterst onsympathiek. We zullen je deze besparen.

Wil je de hele uitzending van Jinek bekijken? Je vindt de aflevering van gisteravond hier

Roddelpraat haalt met actie al tienduizenden euro’s op voor zaak tegen Famke Louise

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.