Anne Kersten
Anne Kersten Televisie 12 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Baudet loopt weg bij Jinek na roast, ‘Schaam u diep, RTL’

FVD-lijsttrekker Thierry Baudet is gisteravond bij talkshow Jinek weggelopen, nadat hij in een roast op de hak werd genomen door cabaretier Martijn Koning. FVD-stemmers (en niet-stemmers) vonden de roast véél te ver gaan.

Inmiddels is er zowel binnen RTL (dat Jinek uitzendt) als bij een aantal kijkers onvrede ontstaan over de roast, waarin Koning onder meer ‘grapte’ over het vermeende antisemitisme bij FVD en Baudets uitspraken over ‘homeopathische verdunning’ van het Nederlandse volk. Kijkers zeggen dat RTL zich „diep moet schamen”, politiek verslaggever Floor Bremer distantieert zich van de inhoud van de roast en ook BN’ers laten van zich horen.

Koning heeft het onder andere over de vriendin van Baudet, die Joods is. „Zometeen wordt u vader van Menachem of Sarah Baudet en dan voel je je als antisemitische kiezer toch behoorlijk in je bruine hemd gezet.” Kort daarna schuift Baudet z’n stoel naar achter en verlaat hij vroegtijdig de studio. „Waar ga je heen Thierry?”, klinkt het nog. „Wat gebeurde hier nou?”

https://twitter.com/Carla_vd_Broek/status/1370139195596021770

‘Laffe roast’ over Thierry Baudet

De ochtend na de uitzending komt er aardig wat kritiek binnen op het optreden van Koning. Zo zegt politiek verslaggever Floor Bremer, die Baudet eerder tijdens de uitzending interviewde, afstand te nemen van de woorden van Koning. „Ik sta niet achter de tekst van cabaretier Martijn Koning. Ik distantieer me totaal van de inhoud.”

Enkele Bekende Nederlanders hebben zich ook uitgesproken. Presentator Jochem van Gelder bijvoorbeeld; hij neemt het op voor Baudet: „De enige keer dat ik Thierry Baudet gelijk gaf bij Jinek was toen hij wegliep bij de laffe pseudo-roast van Martijn Koning.”

https://twitter.com/jochemvang/status/1370140163964334081

Op Twitter is men niet te spreken over het optreden van Koning. „Te schandalig voor woorden dit. Ik geef Baudet groot gelijk dat hij wegliep”, laat iemand weten. „Schaam jullie diep RTL.” Een ander vraagt zich af of de tekst van Koning van te voren doorgenomen was door de redactie: „Het was 1. niet grappig en 2. onbeschoft.”

https://twitter.com/annstrikje/status/1370143389568618501

Schaamrood op de kaken

Koning zelf kwam ook nog met een statement, waaruit bleek dat de tekst inderdaad niet is doorgenomen door de redactie. „Ik heb vandaag een stukje gedaan bij Jinek wat nogal wat stof heeft doen opwaaien. Dit soort stukjes maak ik zonder overleg met de redactie van Jinek. Ik stuur nooit stukjes op ter inzage, dat wil ik niet.”

https://twitter.com/MartijnK0ning/status/1370167487967416322

Opvallend is dat, naast de aanhangers, ook de tegenstanders van Baudet zich uitspreken. „Ben het over veel zaken niet eens met Baudet, maar de vuilspuiterij van Martijn Koning was beneden alle peil”, klinkt het. „Ben geen FVD-stemmer, maar heb met afschuw en schaamrood op mijn kaken zitten kijken naar Jinek.”

https://twitter.com/Sander_Klomberg/status/1370173411188744192

Smaad en laster

„Of je het nu eens bent met Thierry Baudet of niet, de uitzending bij Jinek (en met name de tekst van Martijn Koning) is het laagste van het laagste en puur smaad en laster”, zegt een ander. Om wijs op te merken dat journalistieke programma’s misschien stiekem genieten van het uitnodigen van Baudet.

https://twitter.com/Bescherm_Natie/status/1370252196131004420

Het weglopen van Baudet komt amper een maand nadat hij Emma Wortelboer op een bankje had laten zitten: hij was het niet eens met de manier waarop ze vragen stelde en vond haar irritant. „Dit werkt gewoon niet, laten we stoppen”, zei hij, waarna hij z’n microfoontje neerlegde en wegliep.

De gehele uitzending kun je hier terugkijken.

RTL en Jinek reageren op roast Martijn Koning over Baudet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.