Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 24 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse vrouw opgepakt die Hitlergroet deed voor poort van Auschwitz

Een 29-jarige Nederlandse vrouw is gisteren opgepakt voor een ongepaste actie bij voormalig vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen. Daar deed ze namelijk een nazigroet voor de bekende poort waarop ‘Arbeit Macht Frei’ staat. De vrouw verklaarde later dat ze de Hitlergroet deed als grap voor een foto.

„De gedetineerde werd beschuldigd van deelname aan nazipropaganda. Ze bekende”, twitterde de Poolse politie. Ook meldt het Poolse persbureau PAP dat de Nederlander een boete kreeg voor haar daden. 

Hitlergroet van de nazi’s

De vrouw poseerde gisteren zonder enige schaamte voor de poort van het concentratiekamp. Daar koos ze ervoor om tijdens haar fotomoment ook de Hitlergroet te doen. De nazi’s strekten voor dit groetgebaar tijdens de Tweede Wereldoorloog hun rechterarm recht vooruit.

‘Slechte grap’ van Nederlandse vrouw

De man van de 29-jarige Nederlandse moest het moment vastleggen. Maar daar greep de Poolse politie in. Volgens de vrouw zelf ging het om „een slechte grap”, vertelde een politiewoordvoeder tegen PAP.

Auschwitz-Birkenau is een van de grootste vernietigingskampen dat de nazi’s actief gebruikten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij bouwden dit kamp bij de Poolse stad Oświęcim. Hier kwamen meer dan een miljoen mensen om het leven en de grootste groep daarvan was Joods. De gevangenen stierven tussen 1940 en 1945 door de gaskamers, uitputting, honger, kou of ziekte. Inmiddels is het kamp een symbool geworden voor de tragedie die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde in vernietigingskampen.

Auschwitz en antisemitisme

Vrij recent werden in het kamp nog antisemitische leuzen op de barakken ontdekt. De daders besmeurden negen houten barakken met anti-Joodse leuzen. De teksten waren in het Duits en in het Engels geschreven. De directie van het huidige herdenkingsmonument en museum noemden de vernielingen schandelijk. In de spreuken werd onder meer de Holocaust ontkend. Ook stonden in de teksten verwijzingen naar teksten uit het Oude Testament, iets dat antisemieten vaker doen.

Vorige maand overleed een van de laatste Nederlandse overlevenden van vernietigingskamp Auschwitz, Ernst Verduin. Hij werd 94 jaar. De man overleefde vier concentratiekampen en schreef zijn verhaal op in zijn boek Over Leven. 

Tim Hofman maakt excuses voor eigen vrouwonvriendelijke opmerkingen: ‘Ik schaam me’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlandse vrouw opgepakt die Hitlergroet deed voor poort van Auschwitz
Sluiten