Iris Hermans
Iris Hermans Good vibes 27 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Vergeet Barbie, dit is Bernie: dit kleine poppetje leverde bizar veel geld op

En de hype rond Bernie Sanders gaat weer verder. Waar hij sinds vorige week een soort nieuw stijlicoon is geworden, en zelfs z’n handschoenen handverwarmend bleken en geld in het goede doelenlaatje brachten, is er nu weer iets ‘Bernieuws’.

Een gehaakt poppetje van de Amerikaanse politicus Bernie Sanders heeft tienduizenden dollars opgeleverd op een veilingsite. De maker had de linkse senator afgebeeld zoals hij erbij zat tijdens de beëdiging van Joe Biden tot president: heel goed ingepakt, met mondkapje op en dikke wanten aan.

Beelden van Sanders in winterkleding waren de wereld overgegaan en zorgden voor veel hilariteit. Memes gingen viral, van Bernie achter een drumstel tot Bernie in GoT. Zelf kon hij er wel om lachen. En hij was niet de enige.

Poppetje Barb.. eh.. Bernie

De maker van de pop had beloofd dat de volledige opbrengst naar de organisatie Meals on Wheels zou gaan. Die brengt maaltijden langs bij mensen die slecht ter been zijn. Het eerste bod bedroeg zaterdag slechts 99 cent, maar na enkele dagen was er 167 keer geboden en was de verkoopprijs al gestegen naar ruim 20.000 dollar.

Veilingsite eBay liet CNN weten „geïnspireerd” te zijn door de actie en nog eens eenzelfde bedrag op tafel te leggen. Dat betekent dat meer dan 40.000 dollar (circa 33.000 euro) naar het goede doel gaat.

De maker van het gehaakte poppetje, Tobey King, had zich laten inspireren door Sanders zelf. Het campagneteam van die progressieve senator verkoopt sinds kort kleding met een foto van Sanders bij de beëdiging. Die opbrengsten gaan ook naar Meals on Wheels.

Lees ook: China neemt ook anale coronatesten in gebruikt

Truien

De vriendelijke oude baas besloot vorige week het momentum aan te grijpen. De senator uit Vermont maakte toen bekend dat er nu truien met daarop zijn afbeelding te koop zijn. „Dat geld, ik schat dat het een paar miljoen dollar zal zijn, zal naar een liefdadigheidsorganisatie gaan.” Een deel van de merchandise, die volledig gemaakt wordt in de Verenigde Staten, is al uitverkocht, maar de stock zal worden aangevuld.

En daarna waren z’n winterwanten aan de beurt. De opvallende wanten, die wel wat weghebben van een experimentele lapjeskat, zijn van de hand van Jen Ellis, een leerkracht uit Vermont. Ze werden gemaakt met wol van afgedankte truien en gevoerd met fleece van gerecycleerde plastic flessen. Ellis gaf de wanten enkele jaren geleden cadeau aan de Democratische senator, die ze al vaker droeg tijdens zijn campagne.

Door alle animo heeft ze nu nog drie paar wanten gemaakt, die ook weer geveild zijn voor goede doelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vergeet Barbie, dit is Bernie: dit kleine poppetje leverde bizar veel geld op
Sluiten