Ista van Galen
Ista van Galen Opvallend 27 jan 2021

Onderzoek toont aan: in deze landen zijn mensen het vaakst dronken

In welke landen zijn de inwoners het vaakst dronken? Dat zocht Global Drug Survey uit. Het antwoord op die vraag is wellicht geen grote verrassing: Schotten keken het vaakst te diep in het glaasje, op de voet gevolgd door hun Engelse buren. Nederlanders drinken een stuk minder en eindigen op de twintigste plek.

Het onderzoek is uitgevoerd vlak voor de coronapandemie, tussen november en december 2o19. Daarbij zijn honderdduizenden mensen uit meer dan 25 landen gevraagd naar hun alcoholgebruik van het afgelopen jaar.

Vaak dronken

Global Drug Survey definieert dronken zijn als „zoveel gedronken hebben dat je fysieke en mentale vermogens zo erg zijn verminderd dat het evenwicht en spraakvermogen werd aangetast. En je ook niet in staat was om je duidelijk op dingen te focussen en dat je gedrag duidelijk anders was dan mensen van je gewend waren.”

Op basis daarvan bleek dat 16 procent van de respondenten in het afgelopen jaar niet één keer dronken is geweest.

Voor de overige mensen geldt dat ze gemiddeld 20,8 keer dronken zijn geweest in het afgelopen jaar. Mannen onder de 25 jaar keken het vaakst te diep in het glaasje (28 keer). Vrouwen boven de 25 jaar het minst (12 keer). Nederlanders werden iets minder dan gemiddeld dronken: 18 keer in een jaar.

Top 5

Deelnemers uit de Engelssprekende landen worden dus het vaakst dronken. Daartegenover meldden deelnemers uit Zuid-Amerika het laagste aantal dronkelui. Colombia en Argentinië staan onderaan, waar mensen gemiddeld minder dan 7 keer dronken werden in een jaar.

Top 5 landen die in een jaar het vaakst dronken waren

  1. Schotland (33,8 keer)
  2. Engeland (33,7 keer)
  3. Australië (31,8 keer)
  4. Denemarken (31,3 keer)
  5. Finland (30,4 keer)

Top 5 landen die in een jaar het minst vaak dronken waren

  1. Colombia (6,5 keer)
  2. Argentinië (6,9 keer)
  3. Portugal (9,3 keer)
  4. Mexico (10 keer)
  5. Italië (11,7 keer)
Een foto van iemand met een kater.
Mensen hadden het vaakst spijt als ze een heftige kater hadden. Foto: Unsplash.

Spijt

In 30 procent van de gevallen hadden de deelnemers aan het onderzoek spijt dat ze dronken waren geworden. Dat was vooral wanneer ze te snel te veel hadden gedronken, soorten drank mixten en omgingen met mensen die zwaar dronken. Mensen die bijna nooit dronken zijn, hadden achteraf het meeste spijt. Hierbij hadden vrouwen vaker spijt (39 procent) dan mannen (30 procent).

De reden dat mensen achteraf spijt hadden, is in de meeste gevallen omdat ze een heftige kater hadden. Maar liefst 75 procent zegt dat dat ertoe heeft geleid dat ze spijt hebben van het feit dat ze dronken waren. Op de tweede plaats hadden mensen vooral spijt omdat ze iets hadden gezegd ‘wat ze normaal niet zouden hebben gezegd’.

Lees ook: Vergeet Barbie, dit is Bernie: dit kleine poppetje leverde bizar veel geld op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onderzoek toont aan: in deze landen zijn mensen het vaakst dronken
Sluiten