Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 11 mrt 2023
Leestijd: 1 minuut

Veel Nederlanders geteld in experimentele ‘toeristenpeiling’ door Spanje via mobieltjes

De Spaanse overheid registreert toeristen via hun mobiele telefoons voor een telling. Zo waren Nederlanders de grootste groep buitenlanders in de maand januari in de provincie Valencia, en de cijfers worden nog gedetailleerder.

Zo werd de plaats Cartajima, een dorpje met 250 inwoners in de provincie Malaga, in januari door 41 buitenlanders bezocht, en Monda, ook in die regio, door 331 personen. En in beide gevallen vormden Nederlanders ook hier de meerderheid in het populaire vakantieland.

‘Bespioneren’ van toeristen in Spanje

Spaanse media vragen zich echter af of het hier gaat om het „bespioneren” van toeristen. De data wordt verzameld door het Spaanse Nationale Instituut voor Statistiek (INE). Het stelt de Spaanse overheid niet alleen in staat om te zien waar de toeristen vandaan komen, maar ook waar ze zijn geweest en zelfs hoe lang ze zijn gebleven, en dat per gemeente.

Naast veel Nederlanders, werden er ook Britse, Franse, Duitse, Zweedse en Noorse vakantiegangers geteld die de meerderheid vormden. Uit de telefoongegevens blijkt ook dat er in Málaga 215 Iraniërs waren en 31 mensen uit Oezbekistan.

Experimentele methode

Om de toeristen te tellen, worden de gegevens van de drie grote mobiele telefoonoperators in Spanje gebruikt. INE benadrukt dat het een experimentele methode is en verre van perfect. Het geldt als een handig hulpmiddel om ruwe toeristenaantallen te peilen.

Als een toerist bijvoorbeeld twee mobiele telefoons heeft, telt hij of zij bij de data als twee personen. Het omgekeerde kan ook gebeuren, namelijk dat een buitenlandse toerist die reist zonder mobiele telefoon niet wordt gedetecteerd en dus niet opduikt in de cijfers.

Bijzondere plek om te overnachten: verlaten treinstation omgetoverd tot luxueus hotel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel Nederlanders geteld in experimentele ‘toeristenpeiling’ door Spanje via mobieltjes
Sluiten