Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 3 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Protesterende tv-journaliste in Rusland ontsnapt, staat nu op ‘gezochtenlijst’

De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova, beroemd door haar live tv-protest tegen de oorlog in Oekraïne, is door het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken op een lijst van gezochte personen gezet. Begin augustus legde een rechtbank in Moskou haar nog huisarrest op, nadat Russische autoriteiten haar huis binnenvielen. Blijkbaar is Ovsjannikova toch uit het zicht van de autoriteiten geraakt.

Ovsjannikova’s huisarrest volgde op een protest medio juli bij het Kremlin. Toen hield Ovsjannikova een bord omhoog met de tekst: „Poetin is een moordenaar, zijn soldaten fascisten”. De journaliste hield daarna in de rechtbank opnieuw een protestbord vast, ditmaal met de tekst „mogen de dode kinderen je achtervolgen in je dromen”.

Beroemde journalist uit Rusland tegen oorlog in Oekraïne

De 44-jarige journaliste wordt gezocht omdat ze is aangeklaagd voor het „verspreiden van valse informatie over het leger”. Ze riskeert tot tien jaar celstraf. Sinds haar wereldberoemde protest op de Russische staatstelevisie, waarbij ze een nieuwsuitzending verstoorde, is Ovsjannikova meermaals opgepakt en beboet voor haar protest tegen de oorlog. De journaliste, die na haar actie ontslag nam, kreeg voor die actie een boete van 30.000 roebel, ruim 500 euro.

De journalist is ervan overtuigd dat ook de meerderheid van het Russische volk tegen die oorlog is. „Het Russische volk is echt tegen de oorlog”, zei ze eerder in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC News. „Het is de oorlog van Poetin, niet de oorlog van het Russische volk.” Recente straatinterviews met Russen lijken dat inderdaad te bevestigen.

Marina Osvjannikova: ‘Russen zijn tegen de oorlog’

Sinds de invasie van Oekraïne heeft de journaliste, die Marina Ovsjannikova heet, niet meer kunnen slapen of eten, zei ze in hetzelfde interview. Met haar protestactie had ze de wereld laten zien „dat Russen tegen de oorlog zijn”, legde ze uit. Tegelijkertijd wilde ze haar landgenoten duidelijk maken dat ze „kritisch moeten nadenken en de informatie die hen wordt aangeboden kritisch moeten analyseren”.

Nadat Russische troepen Oekraïne op 24 februari waren binnengevallen, voerde de regering wetten in die kritiek op de oorlog strafbaar stellen. Ovsjannikova verwijt de autoriteiten tegenstanders van de oorlog te intimideren. Ze week na haar protest op de Russische staatstelevisie uit naar het buitenland, maar keerde in juli terug naar Rusland.

Derk Sauer in Zomergasten over Russische propaganda: ‘Zij vinden ons gebrainwasht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Protesterende tv-journaliste in Rusland ontsnapt, staat nu op ‘gezochtenlijst’
Sluiten