Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 27 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Russen in straatinterviews opvallend uitgesproken over de mobilisatie

Verschillende journalisten hebben op YouTube video’s geplaatst met daarin straatinterviews met Russische burgers. In de video’s wordt hen de vraag voorgelegd wat ze van de gedeeltelijke mobilisatie vinden, die vorige week werd afgekondigd door president Vladimir Poetin. Veel Russen vertellen vrijuit dat ze tegen de beslissing van hun eigen president zijn.

Dat ze zich in de interviews zo uitspreken tegen hun president, is opvallend. Kritiek op de beslissingen van de hoge heren in het Kremlin wordt vaak niet geaccepteerd in het land. Zo werden de afgelopen dagen straatprotesten tegen de beslissing van Poetin om de oorlog in Oekraïne op te voeren, hard de kop ingedrukt.

Je zou dus verwachten dat Russen in Rusland zelf wel uitkijken met vertellen wat ze van de situatie vinden. Maar in de video’s zijn burgers allesbehalve terughoudend in hun oordeel.

Russische burgers spreken zich uit tegen oorlog en mobilisatie

Zo verscheen enkele dagen terug op het YouTube-kanaal van Radio Free Europa/Radio Liberty een video waarin Russen door het hele land reageren op de gedeeltelijke mobilisatie. Radio Free Europa/Radio Liberty is een radiostation met lokale reporters die verslag doen in landen waar de vrije pers (gedeeltelijk) is platgelegd door de overheid.

De reporters van het radiostation stelden aan Russen op straat de vraag wat ze van de mobilisatie vonden. En veel zeiden er niet achter te staan. „Nee, ik moet werken om voor mijn familie te zorgen, ik wil niet vechten”, zegt een inwoner in de stad Yekaterinenburg. „Ik ben voor vrede, we hebben geen oorlog nodig nu”, zegt een ander. „We leven in de 21ste eeuw. Een oorlog is niet de manier om problemen op te lossen.”

‘Ik ga nog liever de gevangenis in’

Ook anderen zijn uitgesproken tegen en verklaren niet klaar te zijn om te vechten. „Ik ga nog liever de gevangenis in.” Al zijn er ook Russen die zeggen wél te willen vechten als ze opgeroepen worden. „Om de eer van mijn land te verdedigen.”

Bekijk hieronder de video.

Russische vlogger vraagt jonge Russen om reactie

Ook andere YouTube-kanalen kwamen met het idee om Russen op straat naar de gedeeltelijke mobilisatie te vragen. Zo maakt de Russische Daniil al jaren straatinterviews op zijn kanaal 1420. „Ik zag het concept van straatinterviews in andere landen en dacht toen: waarom doe ik dit niet in Rusland?” Hij had toen waarschijnlijk niet gedacht dat hij Russen in 2022 zou moeten vragen naar de oorlog in Oekraïne.

Inmiddels maakt hij wekelijks meerdere video’s waarin hij zijn landgenoten vraagt hun licht te laten schijnen op de oorlog in Oekraïne. In het intro van de video over de mobilisatie vertelt Daniil dat hij niet aan de video heeft gesleuteld. Hij heeft de interviews in twee steden opgenomen, waaronder in Moskou.

‘Ik ben erg teleurgesteld en gestresst’

Hij vraagt daar aan voornamelijk jonge Russen wat ze van de mobilisatie vinden. En de meesten staan daar niet achter, al zien ze ook weinig andere mogelijkheden dan zich eraan overgeven.

„Iedere oorlog of conflict leidt altijd maar tot één ding: tranen en verdriet. We zijn instrumenten om iemand anders zijn doelen na te jagen. Ik heb er dus alleen maar negatieve gedachten bij”, zegt een jonge Rus in Moskou. „Eerlijk gezegd ben ik erg teleurgesteld en gestrest.”

Bekijk hieronder de video.

Russen vluchten en steken legerstations in brand

Dat lang niet alle Russen achter de gedeeltelijke mobilisatie staan, blijkt niet alleen uit de video’s. Het is ook af te zien uit het feit dat veel Russen het land zijn ontvlucht. Zo willen ze voorkomen dat ze worden opgeroepen voor het leger.

Bovendien steken boze Russen op veel plekken in het land oorlogscommissariaten in brand. Daarmee hopen ze dat de papieren met hun namen in vlammen opgaan, waardoor ze – voorlopig – niet opgeroepen kunnen worden, schrijft oud-Ruslandverslaggever Olaf Koens. Inmiddels zijn om die reden al minstens 54 van dit soort Russische legerstations in brand gestoken.

Vluchtende Russen zijn ook in buurlanden bang: ‘Russische spionnen zijn overal’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.