Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 18 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Journaliste Ovsjannikova die tegen oorlog Oekraïne protesteerde weer opgepakt

De Russische tv-journaliste die in maart tijdens een nieuwsuitzending op de Russische staatstelevisie poseerde met een plakkaat tegen de oorlog in Oekraïne, is opnieuw voor korte tijd opgepakt. Dat meldt de advocaat van Marina Ovsjannikova op Telegram.

De reden voor de arrestatie lijkt een nieuwe protestactie afgelopen vrijdag.

Marina Ovsjannikova had die dag foto’s van zichzelf op Telegram gezet waarop ze, in het zicht van het Kremlin, protesteerde met een bord waarop de tekst stond: ‘Poetin is een moordenaar.’ Gisteren volgden foto’s op Facebook waarop te zien is dat zij door politieagenten in een minibusje wordt gezet. Zeven uur later postte de journaliste echter een bericht dat ze weer is vrijgelaten. „Ik ben nu thuis en alles is in orde”, schreef zij.

Ovsjannikova verscheen op staatszender

Ovsjannikova haalde eerder al wereldwijd het nieuws door in maart een live-uitzending van de belangrijkste Russische staatszender binnen te lopen en „stop de oorlog” te roepen. „Geloof de propaganda niet, ze liegen je voor”, stond er toen op een protestbord. Het bord kon ze gedurende enkele seconden achter de nieuwslezeres laten zien.

Met haar protestactie wilde ze de wereld laten zien dat „Russen tegen de oorlog zijn”. Tegelijkertijd wilde ze haar landgenoten duidelijk maken dat ze „kritisch moeten nadenken en de informatie die hen wordt aangeboden kritisch moeten analyseren”.

Journaliste wilde in Rusland blijven

Na haar actie werd Ovsjannikova gevangengezet en veertien uur lang verhoord. Ze kreeg een boete van 30.000 roebel (bijna 260 euro). Daarna werd ze vrijgelaten, in de wetenschap dat haar een celstraf van vijftien jaar boven het hoofd hangt voor het verspreiden van „valse informatie”. Ze nam ontslag bij de staatszender waarvoor ze werkte, maar weigerde het politiek asiel dat Frankrijk haar aanbood. Ze wilde in Rusland blijven, ondanks het feit dat ze met haar actie het leven van haar gezin had „geruïneerd”. Zij werkt nu onder meer voor de Duitse krant Die Welt.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski bedankte Marina Ovsjannikova persoonlijk voor haar actie.

Nationaal Hitteplan geldt vanaf vandaag: dit houdt het allemaal in

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Journaliste Ovsjannikova die tegen oorlog Oekraïne protesteerde weer opgepakt
Sluiten