Malu Pesulima
Malu Pesulima Geld & carrière 3 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Tips van een expert: zo vergroot je als starter je kansen in deze hysterische huizenmarkt

Het lijkt voor starters vrijwel onmogelijk om ertussen te komen in deze bizarre huizenmarkt. Toch lukt het steeds meer jongeren om een huis te kopen: het aantal hypotheekaanvragen door potentiële huizenkopers tot en met 35 jaar nam in het derde kwartaal toe met 13 procent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

Minder overbiedingen

Doordat de hypotheekrente is gestegen, kunnen kopers over het algemeen minder lenen: het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning daalde in het derde kwartaal van 324.000 euro naar 309.000 euro. Dit wijst er volgens De Hypotheker op dat de huizenmarkt langzaam aan het afkoelen is. „Hierdoor stijgt het woningaanbod en steeds meer jonge huizenkopers lijken hierdoor weer een voet tussen de deur te krijgen”, zegt Carina Kloet, woordvoerder van De Hypotheker tegen RTL Nieuws. „Ook omdat er minder wordt overboden en ze minder eigen geld hoeven mee te nemen.”

Dé tips voor een starter in de huizenmarkt

Toch moet je als starter altijd nog goed beslagen ten ijs komen wil je kans maken op een woning – je kunt financieel immers niet zo makkelijk tegen beleggers of huizeneigenaren op, tenzij je een fors bedrag aan eigen geld meeneemt. Deze tips kunnen je dan helpen:

 1. Check of je in aanmerking komt voor een starterslening
  Een starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de hypotheek. En het mooie: veel gemeenten in Nederland bieden zo’n lening aan. Hier kun je zien of jouw gemeente een starterslening aanbiedt, en wat de voorwaarden zijn.
 2. Vraag om een belastingvrije schenking
  We snappen dat je dat niet één, twee, drie doet, maar wie weet is er wel iemand in jouw familie die een schenking wil doen. Als je tussen de 18 en 40 jaar bent, mag je eenmalig een belastingvrije schenking tot 106.671 euro (in 2022) ontvangen. Wel moet je het geld dan binnen drie jaar gebruiken.
 3. Kijk verder dan het centrum en grote steden
  Hartstikke leuk hoor, dat appartement in hartje centrum, maar daar azen – vooral in deze tijd – heel veel mensen op. Geloof het of niet, ook net buiten de stad heb je vaak leuke wijkjes. Doe eens een tour door wat gezellige dorpen en wie weet kom je daar toch je (vaak een stuk goedkopere) droomhuis tegen.
 4. Schakel een aankoopmakelaar in
  Ja, dat kost geld, maar het inhuren van een aankoopmakelaar kan je kansen op de woningmarkt flink vergroten. Hij of zij is namelijk een expert in jouw regio en weet precies waar je op moet letten bij het kopen van een huis. Ook is onderhandelen voor de aankoopmakelaar gesneden koek.
 5. Bezichtigen, bezichtigen, bezichtigen
  Tot je er kierewiet van wordt. Zo leer je namelijk steeds beter waar je op moet letten en welke dingen jij belangrijk vindt in je zoektocht.

Gevangen in je (ex-)relatie door de oververhitte huizenmarkt: ‘We wonen noodgedwongen samen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tips van een expert: zo vergroot je als starter je kansen in deze hysterische huizenmarkt
Sluiten