Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 2 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Duitsland wil vaccinatieplicht en lockdown voor ongevaccineerden

De leiders van de zestien Duitse deelstaten, bondskanselier Angela Merkel en haar beoogde opvolger Olaf Scholz willen dat er vanaf februari 2022 een vaccinatieplicht komt voor alle Duitsers. Verder zijn ze het eens geworden over ingrijpende regels die gericht zijn op mensen die niet zijn ingeënt tegen het coronavirus.

Over de vaccinatieplicht moet nog gestemd worden in het Duitse parlement. De parlementariërs hoeven bij deze stemming niet de partijlijn te volgen, maar mogen stemmen zoals ze dat zelf willen. Doordat de vaccinatieplicht in februari in moet gaan, hebben mensen nog voldoende tijd om daarvoor hun inentingen tegen het coronavirus te halen.

„We hadden allemaal gehoopt dat de vaccins optioneel maken genoeg zou zijn. Maar vaccineren is de enige weg uit de pandemie en daarom moeten we dit besluit nemen”, aldus de bondskanselier.

Lockdown voor ongevaccineerden

Mensen die niet zijn ingeënt, worden voor een groot deel uit het openbare leven in Duitsland verbannen. Veel vrijetijdsbesteding is alleen nog toegankelijk voor mensen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of die recent zijn genezen. En zelfs dan is er op sommige plekken nog een negatieve testuitslag nodig.

De regel geldt voor horeca, theaters, bioscopen en niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels. Supermarkten blijven wel voor iedereen open. Discotheken en nachtclubs mogen openblijven, maar moeten sluiten zodra er meer dan 350 besmettingen per 100.000 inwoners van de betreffende regio zijn geteld in de afgelopen week.

Vaccinatieplicht in Duitsland

„De vierde golf moet snel gebroken worden”, zei Merkel tijdens het aankondigen van de regels. De regering hoopt dat het aantal besmettingen snel terugloopt.

Het aantal coronabesmettingen in Duitsland stijgt de laatste weken snel, net als in buurlanden zoals Nederland. De ziekenhuiszorg komt daardoor steeds meer onder druk te staan.

OMT’ers zien één uitweg uit crisis

Ook in Nederland wordt gepraat over een vaccinatieplicht. Volgens Outbreak Management Team-leden Marc Bonten en Menno de Jong is dat namelijk de enige uitweg uit de coronacrisis. OMT’er Bonten denkt dat stevige drang of vaccinatieplicht nodig is om Nederland uit de coronacrisis te krijgen. Bonten is arts-microbioloog en sprak zicht uit in het nieuwe programma Sven op 1 op NPO Radio 1.

Hoewel coronaminister Hugo de Jonge meerdere malen benadrukte dat er geen vorm van vaccinatiedrang of -plicht kwam, kijkt Bonten daar anders naar. Volgens hem moet de hele bevolking immuniteit hebben tegen het coronavirus. Hij legt uit dat de vaccinatiegraad stijgt, maar er nog ongeveer een miljoen mensen zijn zonder immuniteit. „Daarmee houden we het virus niet in toom.”

OMT-collega Menno de Jong deed eenzelfde soort uitspraak in de studio van AT5. Ook volgens hem komen we sneller uit de coronacrisis bij een volledige vaccinatiegraad van de bevolking. Hij denkt anders dat het een af- en aankondigen van maatregelen blijft. „Ik ben zo bang dat die sequentie zich steeds gaat herhalen. Vanuit dat oogpunt zou een vaccinatieplicht wel een oplossing zijn.”

Militairen helpen GGD nu bij afnemen van coronatest: snelle verspreiding Omikron-variant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.