Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 2 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

Donald Trump eist via rechter weer toegang tot Twitter

Oud-president Donald Trump wil via een federale rechter afdwingen dat hij weer toegang krijgt tot zijn geblokkeerde Twitteraccount. Dat blijkt uit documenten die zijn advocaten hebben ingediend bij een rechtbank in Miami en die in handen zijn van Bloomberg.

Donald Trump had meer dan 88 miljoen volgers op zijn Twitteraccount en gebruikte het platform veelvuldig als communicatiemiddel. Volgens de Republikein oefent Twitter „een mate van macht en controle uit over het politieke discours in dit land die onmetelijk, historisch gezien ongekend en uiterst gevaarlijk is voor het open democratisch debat”. Dat stellen zijn advocaten in het verzoek aan de rechtbank.

Ban na bestorming Capitool

Twitter deed het account van Trump begin dit jaar in de ban nadat aanhangers van hem het Capitool hadden bestormd. „Na een grondige beoordeling van recente tweets van het @realDonaldTrump-account en de context eromheen, hebben we het account permanent opgeschort vanwege het risico op verdere aanzet tot geweld”, liet Twitter toen weten. Ook andere social mediaplatforms, waaronder Facebook, volgden. Op dat laatste social media-platform is hij in ieder geval tot 2023 niet meer welkom.

In een reactie op de ban, besloot de oud-president zelf een berichtenplatform op te richten. Op zijn eigen website lanceerde hij eerder dit jaar een platform waarop hij in contact kan blijven met zijn volgers.

Disclaimers bij berichten van Trump

Maar nu wil Trump zijn Twitteraccount dus weer terug. De oud-president vindt dat Twitter hem onterecht ‘gecensureerd’ heeft door waarschuwingen bij zijn berichten te zetten. Voor hij werd verbannen van het platform, plaatste Twitter sinds de presidentsverkiezingen in november disclaimers bij berichten van de president waarin hij onjuistheden, zoals over de uitslag van de verkiezingen, verspreidde. De berichtensite attendeerde dat informatie in die tweets „mogelijk misleidend” of „in twijfel getrokken” is. Twitter heeft nog niet gereageerd op de aanklacht van de oud-president.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.