Redactie Metro
Redactie Metro Films & series 2 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Onvrede over gebrek aan vrouwelijke winnaars bij eerste genderneutrale Gouden Kalveren

Voor het eerst in de geschiedenis van de Gouden Kalveren is er in de belangrijkste categorieën geen enkele vrouw met de filmprijs naar huis gegaan. Het was dit jaar ook de eerste keer dat er geen aparte categorieën voor mannen en vrouwen waren.

De eerste ‘genderneutrale’ Gouden Kalveren gingen naar Fedja van Huêt en Yorick van Wageningen voor hun rollen in De Veroordeling. En niet alleen de acteurs uit de film werden geprezen. Het drama over de Deventer Moordzaak werd namelijk uitgeroepen tot ‘beste film’ en kreeg ook de prijs voor ‘beste scenario’.

‘Man/vrouw-categorieën te vroeg afgeschaft’

Dat er bij de eerste genderneutrale Gouden Kalveren niet één vrouw met de prijs naar huis ging, roept onvrede op bij verschillende acteurs en andere bekende Nederlanders. „De Kalveren zijn genderneutraal en van de weeromstuit heeft geen enkele vrouw of gender neutrale acteur een acteerprijs gewonnen”, twittert Katja Herbers, bekend van films als Weg van jou en verschillende Amerikaanse series. Ze vindt ook dat de man/vrouw-categorieën wellicht iets te vroeg zijn afgeschaft. „Zolang de meeste en vaak ook beste rollen mannenrollen zijn, is er van werkelijke gender neutraliteit niet echt sprake.” Simon de Waal, scenarioschrijver van onder meer Baantjer valt haar bij: „Als dat zo is, had men het moeten laten zoals het was.”

‘Organisatie Gouden Kalveren moet zich achter de oren krabben’

Cabaretier Yora Rienstra, ook presentator van onder meer RamBam, vindt dat de organisatie van de Gouden Kalveren zich naar aanleiding van de resultaten achter de oren mag krabben. Op Twitter roept ze op om maar een apart feest voor de acterende vrouwen op te richten. „Lieve fantastische talentvolle actrices van Nederland, zullen we gewoon een eigen gala oprichten? Want dit is echt te triest voor woorden wat hier nu plaatsvindt. Uiteraard niks ten nadele van het talent van mannen, maar de organisatie mag zich diep schamen.” Actrice Maryam Hassouni houdt het kort en bondig. „Dat genderneutrale komt mannen wel heel goed uit”, schrijft ze op Instagram.

Ook schrijfster Saskia Noort laat van zich horen. „Hoera voor genderneutraliteit”, schrijft ze bij een krantenartikel over de veelal mannelijke winnaars. Onder haar bericht reageert onder anderen acteur Huub Stapel, bekend van series als Flikken Rotterdam en films als De Lift. „Precies ja… driewerf hoera… pffff”, schrijft hij.

Winnaars worden bepaald volgens Academy-model

Tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren gingen alle acteursprijzen naar mannelijke acteurs. De prijzen zijn vakprijzen en de winnaars worden bepaald volgens het zogenaamde Academy-model; vakgenoten stemmen zelf op wie zij vinden dat moet winnen. De groep van honderden stemgerechtigden bestaat uit Gouden Kalf-winnaars sinds 1981 in alle categorieën, Nederlandse winnaars van hoofdprijzen in het internationale filmcircuit en uit de leden van de Dutch Academy For Film (DAFF).

De Slag om de Schelde en De Veroordeling: dit zijn de winnaars van de Gouden Kalveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onvrede over gebrek aan vrouwelijke winnaars bij eerste genderneutrale Gouden Kalveren
Sluiten