Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Ploumen (PvdA) noemt doorgaan met oude coalitie ‘blamage van jewelste’

„Een blamage.” Zo noemt PvdA-leider Lilianne Ploumen het voornemen van de oude coalitiepartijen om ruim zes maanden na de verkiezingen te gaan onderhandelen over een nieuw kabinet. Volgens haar is de voorzetting van de oude coalitie slecht nieuws voor onder anderen de slachtoffers van de toeslagenaffaire, Groningers met aardbevingsschade en de tolken die zijn achtergelaten in Afghanistan.

„Het is een blamage van jewelste dat het kabinet dat hiervoor verantwoordelijk is, straks gewoon doorgaat. En de resultaten uit het verleden bieden weinig goede hoop voor de toekomst”, zei Ploumen. Ze sprak vandaag in Eindhoven op een congres van de Partij van de Arbeid.

Geen meerderheid Eerste Kamer

Ploumen wil de komende tijd niet alleen met partijen, maar ook met maatschappelijke progressieve organisaties de handen ineenslaan, zoals de klimaatbeweging, de vakbonden en Black Lives Matter. „Samen kunnen we verandering afdwingen.” Dat wil ze de komende tijd bereiken bij de begrotingsbehandelingen, waar het demissionaire kabinet op zoek zal zijn naar bredere steun dan alleen van de oude coalitie. Die heeft in de Eerste Kamer namelijk geen meerderheid.

Ploumen eist dat het demissionaire kabinet flinke veranderingen doorvoert in de woonbegroting. Als dat niet gebeurt, dreigt de PvdA de begroting niet te steunen in de Eerste Kamer, terwijl het kabinet daar mogelijk wel de partij van Ploumen nodig heeft.

‘Blij dat Ploumen zich niet kabinet in liet rommelen’

Op de ledenraad werd ook de nieuwgekozen voorzitter, Esther-Mirjam Sent, officieel op het schild gehesen. Gisteren bleek dat zij ruim 52 procent van de stemmen had gekregen in een interne verkiezing, waarin zij zeven tegenstanders had.

Sent prees het feit dat de PvdA en GroenLinks in de formatie samen optrokken en alleen samen wilden aanschuiven. VVD en CDA wilden wel één linkse partij erbij, maar niet allebei. Sent zei blij te zijn dat Ploumen zich „niet een kabinet in liet rommelen zonder GroenLinks.”

PvdA en GroenLinks weigeren deel te nemen aan formatie-onderhandelingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.