Alrik de Jong
Alrik de Jong Buitenland 6 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Totale chaos in Amerika: ‘Dit is een aanval op de democratie’

Na de verkiezingsuitslag in Georgia, voor de Senaat, zijn extreme rellen ontstaan bij het Capitool in Washington. Trump-demonstranten zijn het gebouw binnengedrongen, er zijn schoten gelost en de Nationale Garde van Virginia is onderweg.

Dit artikel kent een update tot woensdagavond 22.30 uur. 

De woorden ‘Be there, will be wild‘, een oproep van Donald Trump vorige week, worden nu letterlijk genomen door zijn aanhang. Inmiddels heeft president Joe Biden een toespraak gehouden. Hij riep Trump op om op de nationale televisie te komen en zijn aanhang te kalmeren. „Dit is een aanval op de democratie.” Als reactie daarop heeft Donald Trump zijn aanhang toegesproken in deze video: „Ga naar huis, in vrede.”

Er zijn schoten gehoord in het Capitool, ramen gesneuveld en politici moesten de gasmaskers onder hun stoelen gebruiken. Een vrouw raakte zwaargewond, melden Amerikaanse media. De Nationale Garde van Virginia is onderweg om in te grijpen. Amerikaanse media melden nog nooit zoiets te hebben gezien. Nancy Pelosi is inmiddels in veiligheid gebracht. Hetzelfde geldt voor Brad Raffensperger, de minister van Binnenlandse Zaken van de staat Georgia, en een aantal van zijn stafleden.

De verkiezingsuitslag in Georgia die eraan vooraf ging

De presidentsverkiezingen winnen is één ding, maar met een meerderheid in de Senaat kunnen de Democraten pas echt hun beleid uitvoeren. Vooral omdat de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden eerder al afdwongen.

Alles draaide vandaag om de verkiezingsuitslag in Georgia, die Trump deze week al illegaal probeerde te beïnvloeden. Er waren nog twee senaatszetels te verdelen. Beide moesten naar de Democraten om op hetzelfde aantal zetels te komen als de Republikeinen. Bij een 50-50 verdeling in de Senaat is de vicepresident beslissend, en dat is Democraat Kamala Harris.

Eerder vandaag werd al duidelijk dat Raphael Warnock zijn Republikeinse tegenstander Kelly Loeffler heeft verslagen. Later eiste Democraat Jon Ossoff de tweede senaatszetel in Georgia op. De Senaat is doorslaggevend voor veel beleidskeuzes, dus dit is een enorme overwinning voor Joe Biden. En tegelijk een genadeklap voor Donald Trump en zijn aanhang.

Trump-demonstranten bestormen Capitool in Washington

‘Uiteraard’ is Donald Trump het niet met de uitslag eens en eist hij de overwinning op. Hij riep zijn aanhang nog maar eens op in opstand te komen tegen de verkiezingsuitslag. Met alle gevolgen van dien. Het eerste resultaat daarvan was een massale demonstratie voor het Capitool in Washington, waar geen mondkapjes te bekennen waren. Maar het aantal demonstranten nam razendsnel toe en de sfeer sloeg om. Het gebouw is bestormd, de chaos compleet. Surrealistische beelden volgen elkaar snel op.

Nu de chaos is uitgebroken, roept Donald Trump op geen geweld te gebruiken. CNN meldt dat adviseurs van de president hem erop aandringen een sterkere tweet naar buiten te brengen. „Dit is wat er gebeurt als een president zegt dat ‘jullie worden voorgelogen’ en ‘het niet klopt met de stemmen’. Er zijn bepaalde groepen mensen die dan zo gaan handelen. Dit is niet eerder voorgekomen in de Amerikaanse geschiedenis. Ik weet niet wat ik zie”, zegt correspondent Erik Mouthaan voor het Capitool in Washington tegen RTL Nieuws.

Beelden en nuttige tweets

Volg de ontwikkelingen van de angstaanjagende demonstratie bij het Capitool in Washington hieronder.

Lees ook: Wereldleiders reageren op bestorming Capitool: ‘Schande, maar geen verrassing’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.