Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 11 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Trump: ‘Coronavaccin zou ‘Trumpcine’ moeten heten’

Er zou een coronavaccin naar oud-president Donald Trump vernoemd moeten zijn, vindt hij zelf. Dat zei hij tijdens een speech voor de Republikeinse partijtop, die te gast was in zijn resort Mar-a-Lago. Wederom zei Trump daar dat er is gefraudeerd bij de presidentsverkiezingen in november. Die claim is overigens niet bewezen. Daarnaast haalde hij nog eens flink uit naar de machtigste Republikein in de Senaat, Mitch McConnell, meldt The Washington Post.

Trump is na zijn vertrek uit het Witte Huis en zijn Twitter-verbod grotendeels in de luwte gebleven. Maar tijdens deze laatste toespraak ging hij weer flink in de aanval. Zo sprak hij fel over onder meer de Amerikaanse topepidemioloog Anthony Fauci. Volgens een toehoorder zou Trump hebben gezegd dat Fauci alleen maar geprezen werd vanwege diens kritische houding tegenover de toenmalige president.

Ook streek de oud-president met de eer van het ontwikkelen van een coronavaccin. „Iemand zei dat ze het het Trumpcine moeten noemen”, zei hij daarover. Hij repte echter met geen woord over de ruim half miljoen Amerikaanse coronadoden, terwijl hij zijn eigen regering prees.

Trump: ‘Domme klootzak McConnell’

Volgens Trump deed senaatsfractieleider McConnell te weinig om hem in het Witte Huis te houden. McConnell was lang een trouwe bondgenoot van de oud-president, maar weigerde mee te gaan in zijn onbewezen beweringen over fraude bij de verkiezingen. „Als het Schumer was, in plaats van die domme klootzak McConnell, was dit nooit gebeurd”, zei Trump, verwijzend naar de Democratische Senaatsfractieleider Chuck Schumer. „Ze zouden het hebben aangevochten.”

Voor het publiek, waaronder veel senatoren, maakte Trump ook nog een opmerking over zijn voormalige transportminister Elaine Chao, McConnell’s echtgenote. „Ik heb zijn vrouw nog aangenomen. Heeft hij me daar ooit voor bedankt?!” Behalve McConnell en Chao, moesten ook de Republikeinen het ontgelden die bij de tweede impeachmentprocedure voor veroordeling van Trump hadden gestemd.

Volgens aanwezigen deed Trump verder nog geen harde uitspraken over verkiezingsdeelname in 2024. Medio vorige maand kondigde Trump aan dat hij daar volgend jaar een besluit over neemt.

Avondklok weg en terrassen echt open? Versoepelingen op tafel in Catshuis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Trump: ‘Coronavaccin zou ‘Trumpcine’ moeten heten’
Sluiten