Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 13 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Navalny klaagt gevangenis aan voor achterhouden Koran

Een nieuwe episode in de Navalny-feuilleton: gisteren wilde de gevangenisdienst de hongerstakende Navalny nog dwingen te eten, volgens z’n advocaten, vandaag is er weer iets heel anders. De Rus wil de Koran lezen, omdat het een van zijn persoonlijke doelen is en misschien ook wel omdat vandaag de ramadan is begonnen, maar dat mag niet.

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft de gevangenis waar hij in zit, Pokrov’s Penal Colony No. 2 om precies te zijn, aangeklaagd voor het achterhouden van de Koran. Hij wil het islamitische boek lezen, maar dat zou niet mogen.

Aanklacht autoriteiten Rusland

De Kremlin-criticus, die zelf christelijk is, schrijft op sociale media dat de autoriteiten hem zijn Koran niet willen geven. „Als je moet aanklagen voor het recht om te lezen, zal ik een aanklacht indienen”, laat hij via sociale media weten. En dat heeft hij nu dus gedaan.

Persoonlijke doelen met Koran

Het grondig bestuderen en begrijpen van de Koran is een van de doelen die Navalny heeft gesteld voor zijn persoonlijke ontwikkeling in gevangenschap. „Ik realiseerde mij dat in mijn ontwikkeling als christen ook een studie van de Koran is vereist.” Hij laat overigens ook weten de Koran al een keer te hebben gelezen.

Reacties Twitter

Op social media wordt verdeeld gereageerd. Velen staan bij alles wat hij doet achter hem, „#FreeNavalny”, anderen vinden het opmerkelijk dat nou net dit de reden is voor zijn eerste aanklacht, terwijl hij al zo veel andere dingen heeft meegemaakt in de strafkolonie. „Ik vraag me af wat zijn psychische status is momenteel…”, vraagt iemand zich af. En sommige Russische vrouwen houden er een geheel eigen en zeer bijzondere denkwijze op na. „Geloof niemand in het Westen. Navalny is helemaal niet populair bij ons en hij leest waarschijnlijk de Koran omdat hij bij ISIS wil en ISIS bestaat dankzij geld van de VS.”

https://twitter.com/Lenkaoxara/status/1381969476527124486

Over Navalny

Twee weken geleden ging hij in hongerstaking omdat hij niet de zorg zou krijgen die hij nodig heeft. Nu kondigt de 44-jarige politicus aan een aanklacht in te willen dienen tegen de gevangenisautoriteiten.

De criticus van het Kremlin werd in februari veroordeeld tot 2,5 jaar cel. De rechtbank oordeelde dat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating in een fraudezaak had geschonden met zijn verblijf in Duitsland, waar Navalny werd behandeld vanwege een vergiftiging. Die zou volgens hem het werk zijn geweest van het Kremlin.

Gevaarlijke situaties rond het spoor: ‘Voor de trein is iedereen gelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.