Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 14 mrt 2021 / 15:09 uur

Ook Ierland stopt tijdelijk met toedienen AstraZeneca-vaccin

Na Denemarken, Noorwegen en IJsland stopt Ierland nu ook tijdelijk met het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat laat een woordvoerder van het Ierse ministerie van Volksgezondheid weten. Het besluit volgt op het advies van de Ierse vaccinatietaskforce om voorlopig geen inentingen meer te doen, na meldingen over bloedstolsels bij volwassenen die een injectie kregen.

De directe aanleiding voor het advies van de Ierse vaccinatietaskforce om te stoppen met het vaccin, was een rapport van het Noorse geneesmiddelenbureau over vier nieuwe meldingen van ernstige bloedstollingsgevallen bij volwassenen na een vaccinatie. „Er is niet geconcludeerd dat er enig verband bestaat tussen het AstraZeneca-vaccin en de gevallen van bloedstolsels. Er is actie ondernomen, in afwachting van de ontvangst van verdere informatie”, zegt hoofd van de Ierse gezondheidsdienst Ronan Glynn in een verklaring.

570.000 doses

Volgens de laatste gegevens, die woensdag zijn geactualiseerd, zijn er tot nu toe ongeveer 570.000 doses coronavaccins toegediend in Ierland. 109.000 van die doses zijn afkomstig van de Brits-Zweedse fabrikant AstraZeneca.

Denemarken, Noorwegen en IJsland besloten eerder al om de vaccinatie met AstraZeneca op te schorten in verband met meldingen over trombose. De landen willen eerst zeker weten dat er geen verband is tussen het vaccin en bloedstolsels. Ook Thailand is gestopt met vaccineren en India kondigde gisteren aan een onderzoek in te stellen naar mogelijke bijwerkingen. Meerdere landen, waaronder Canada, Australië, België en Zuid-Korea, zeggen geen noodzaak te zien om te stoppen met het gebruik van het vaccin.

Geen aanwijzingen

Volgens het Europees geneesmiddelenbureau EMA zijn er geen aanwijzingen dat de bloedproppen zijn veroorzaakt door het coronavaccin. Ook is het aantal gevallen dat voorkomt onder gevaccineerde mensen niet hoger dan onder de gehele bevolking, zo laat de toezichthouder weten.

Veel kritiek op Londense politie voor verstoren wake vermoorde vrouw

Politiek in kindertaal: vanavond lijsttrekkers aanwezig bij Jeugdjournaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ook Ierland stopt tijdelijk met toedienen AstraZeneca-vaccin
Sluiten