Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 14 mrt 2021

Veel kritiek op Londense politie voor verstoren wake vermoorde vrouw

Gisteren kwamen in Londen en daarbuiten veel mensen samen voor een wake voor de vermoorde Sarah Everhard. Omdat er – tegen de coronaregels in – zoveel mensen aanwezig waren, greep de politie in. De politie zegt „in een positie te zijn gedwongen waar handhaving noodzakelijk was”.

Er waren honderden mensen aanwezig bij de wake, onder wie Kate Middleton. De politie trad hardhandig op en dat leidde tot veel kritiek, ook van diverse politici. Wel was de wake van tevoren al verboden, vanwege de coronamaatregelen. Deelnemers zouden rekening moeten houden met boetes van omgerekend ruim 10.000 euro.

In eerste instantie stuitten agenten op luid verzet en fluitconcerten, toen ze de demonstratie wilden ontbinden. Uiteindelijk kwam het tot opstootjes tussen de politie en enkele deelnemers aan de wake. Op videobeelden en foto’s op sociale media is te zien hoe politiemannen actievoerders in bedwang houden en in de boeien slaan.

Vier mensen opgepakt bij wake

De politie pakte vier mensen op, omdat zij de coronaregels overtraden en de openbare orde verstoorden. In een reactie zei de assistent-commissaris, Helen Ball, dat honderden mensen dicht op elkaar stonden, waardoor een groot risico ontstond op verspreiding van het coronavirus. „Herhaaldelijk hebben we de aanwezigen gevraagd de wetten na te leven en te vertrekken. Jammer genoeg begon een kleine minderheid tegen de agenten te scanderen, te duwen en met spullen te gooien.”

De organisatie achter de wake, Reclaim These Streets, zegt boos te zijn over beelden van agenten „die vrouwen fysiek mishandelen, tijdens een wake tegen geweld door mannen”.

‘Onaanvaardbaar’

Niet alleen de deelnemers van de wake waren boos, ook vanuit de politiek kwamen afkeurende reacties. Zo noemde Labour-leider Keir Starmer noemde dit „geen goede ordehandhavingsmethode”. Burgemeester van Londen Sadiq Khan, een partijgenoot van Starmer, noemde de scènes „onaanvaardbaar”.

De wake werd gehouden in het park waar Everard vlak voor haar vermissing doorheen liep. Op 3 maart verdween ze, toen ze te voer op weg was in Londen, alleen. De politie vond haar lichaam eerder deze week. Daarna werd de 48-jarige agent agent Wayne Couzens opgepakt als hoofdverdachte. Een 30-jarige vrouw, vermoedelijk zijn echtgenote, werd aangehouden op verdenking van medeplichtigheid.

Waar worden de stemmen het snelst geteld? Dit jaar gaat veiligheid voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel kritiek op Londense politie voor verstoren wake vermoorde vrouw
Sluiten