Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Binnenland 14 mrt 2021 / 12:44 uur

Politiek in kindertaal: vanavond lijsttrekkers aanwezig bij Jeugdjournaal

De verkiezingsstrijd is nog volop gaande. Alleen mensen boven de 18 mogen stemmen (logisch), maar toch proberen lijsttrekkers ook kinderen te bereiken. Zij zijn immers de stemmers van de toekomst. Daarom zijn de lijsttrekkers van de grootste partijen vanavond aanwezig bij het NOS Jeugdjournaal.

In de Jeugdjournaal-studio zijn de lijsttrekkers Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) te gast. Zij zijn uitgekozen omdat hun partijen op dit moment de meeste zetels in de Tweede Kamer hebben.

De zes lijsttrekkers houden voor een publiek van schoolkinderen een spreekbeurt over de toekomst van Nederland, vertellen over hun eigen jeugd en over hun favoriete hobby’s. Tijdens een kennisquiz wordt duidelijk wat de politici weten over de leefwereld van kinderen. Voor het publiek misschien een eitje, maar weten de lijsttrekkers de antwoorden ook?

D66 klimt omhoog in peilingen

In de tijd voorafgaand aan de verkiezingen, komt Maurice de Hond elke week met een peiling. Vandaag bracht hij de laatste naar buiten, waarin een stuk meer verschuivingen te zien zijn dan de afgelopen tijd. Vooral D66 komt sterk op. De partij steeg met drie zetels naar zeventien. De stijging wordt enigszins afgeremd door Volt die D66 zeker een zetel scheelt. Volgens De Hond komt de stijging van D66 vooral door het optreden van lijsttrekker Sigrid Kaag deze week.

De VVD verliest een zetel (naar 31) en het CDA wint er een (naar 18). De PvdA (11), GroenLinks (8), PvdD (6), ChristenUnie (6) en 50Plus (1) leveren een zetel in. Ook Code Oranje verliest een zetel en zakt weg onder de kiesdeler. De SP (10), FVD (6) en Volt (3) stijgen een zetel. Het aantal virtuele zetels voor de PVV (24), SGP (3), JA21 (3), DENK (2) en Bij1 (1) blijft gelijk.

Eerste debat lijsttrekkers

Hopelijk gaat het optreden van de lijsttrekkers bij het Jeugdjournaal beter dan bij het eerste grote lijsttrekkersdebat. Daar ontstonden namelijk nogal wat gênante momentjes, en werden de lijsttrekkers geconfronteerd met een ontevreden kiezer. Zo kreeg Rutte een slachtoffer van de toeslagenaffaire voorgeschoteld.

Verder werden kijkers (per ongeluk) zwoel in het oor gefluisterd door presentatrice Jetske Schrijver en keek Wopke Hoekstra voortdurend in de camera. Meerdere kijkers vonden dat – terecht – een tikje ongemakkelijk.

Wil je het NOS Jeugdjournaal (terug)kijken? Dat kan hier.

Veel kritiek op Londense politie voor verstoren wake vermoorde vrouw

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politiek in kindertaal: vanavond lijsttrekkers aanwezig bij Jeugdjournaal
Sluiten