Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Buitenland 13 mrt 2021 / 18:49 uur

België blijft ‘gewoon’ vaccineren met AstraZeneca-vaccin

In België blijven ze ‘gewoon’ vaccineren met het vaccin van AstraZeneca, na ophef in andere landen. Noorwegen, Denemarken en IJsland besloten het middel een tijdje niet in te zetten na meldingen van trombose. De Belgische taskforce vaccinatie ziet echter geen reden om hetzelfde te doen.

Vandaag presenteerden de Noren drie probleemgevallen na een recente AstraZeneca-inenting. Het gaat om drie zorgmedewerkers, die na de vaccinatie te maken kregen met bloedingen, bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Wel erkennen de autoriteiten dat ze niet weten of er een verband is tussen de vaccinatie en de ziekteverschijnselen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam stelt een onderzoek in.

Dertig gevallen ‘op totaal van vijf miljoen vaccinaties’

Tot afgelopen woensdag zijn er dertig gevallen van trombose gemeld bij de EMA na een inspuiting met AstraZeneca. Volgens Pierre van Damme, van de Belgische taskforce, is dat „op een totaal van 5 miljoen toegediende vaccins”. „Na een afweging van de potentiële risico’s en de duidelijke voordelen is ervoor gekozen om de vaccinatie verder door te zetten”, zei Van Damme.

De voorzitter van de taskforce vaccinatie, Dirk Ramaekers, benadrukt dat het EMA verder werkt met alle lidstaten en in detail blijft nagaan hoe veilig de vaccins zijn. Daarnaast komt er geen keuzevrijheid voor een van de toegelaten vaccins, zegt hij. Op het moment kunnen mensen gevaccineerd worden met het middel van AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna en Janssen. Maar kiezen welke je wel of niet wil, kan niet. „Vaccinshopping is en blijft onmogelijk”, zegt Ramaekers. Zijn taskforce heeft de ontvangers van de prikken wel gevraagd om bijwerkingen na vaccinatie te melden.

Eén melding over AstraZeneca-vaccin in Nederland

Ook in Nederland blijven we vaccineren met het middel van AstraZeneca. Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland namelijk maar één melding van een mogelijke trombose over het vaccin AstraZeneca ontvangen. „Het gaat om een verdenking van een trombose, zonder ernstige gevolgen”, zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.

Zij ziet geen reden om te stoppen met het coronavaccin. „We zien niets bijzonders, maar we zijn er natuurlijk wel extra alert op.”

Volgens de meest recente cijfers van Lareb zijn er van alle vaccins tot nu toe 6426 meldingen van bijwerkingen binnengekomen. Verreweg de meeste van deze meldingen, bijna 5800, kwamen na inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech. ‘Slechts’ 159 meldingen gingen over het vaccin van AstraZeneca.

Baudet zegt live interview met EenVandaag last-minute af

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
België blijft ‘gewoon’ vaccineren met AstraZeneca-vaccin
Sluiten