Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 3 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Captain Tom Moore (100) overleden, zo reageert de wereld

De Britse oorlogsveteraan Tom Moore (100), beter bekend als Captain Tom, is gestorven na een coronabesmetting. Hij was onlangs opgenomen in het ziekenhuis. Moore was nog niet gevaccineerd tegen Covid-19, omdat hij een longontsteking had. De Britse koningin Elizabeth condoleerde de familie in een persoonlijke boodschap.

De Britse premier Johnson noemde Tom Moore een „held in de ware zin van het woord”. Hij heeft het land geïnspireerd en hij was „een baken van hoop” voor de wereld, zei de regeringsleider in een eerste reactie.

Tom Moore heeft ‘miljoenen Amerikanen geïnspireerd’

Ook het Amerikaanse Witte Huis reageerde: „We sluiten ons aan bij het Verenigd Koninkrijk en de wereld om de nagedachtenis te eren van Sir Tom Moore.” Volgens de Amerikanen heeft hij miljoenen mensen geïnspireerd door zijn leven en zijn daden „tijdens een van de moeilijkste tijden die we ooit hebben meegemaakt.”

‘Hero of our time’

Vooral in zijn eigen land zijn mensen bedroefd om de dood van de oorlogsveteraan. Dat hij kwam te overlijden met een coronabesmetting, juist de ziekte waarvoor (of tegen) hij geld ophaalde, maakt alles extra verdrietig. Eén meisje tweet zelfs: „Huilend mijn make-up opdoen voor mijn werk. Rust in vrede, Captain.”

Minnie blikt liever terug, op de tijd dat Captain Tom tot ridder werd geslagen door koningin Elizabeth: „Elke keer als ik koningin Elizabeth Captain Tom tot ridder zie slaan, word ik emotioneel.”

Ook de kranten besteden veel aandacht aan de overleden oorlogsveteraan. Het nieuws dat hij ziek was haalde al de voorpagina’s van vrijwel alle Britse kranten, en ook nu is hij overal te zien. Zo kopt the Daily Mirror ‘Hero of our time’, Metro UK gaat voor ‘We hebben een nationale schat verloren’.

Amerikaans acteur Kevin Bacon brengt ook een Twitter-eerbetoon aan Captain Tom: „Hij gaf het goede voorbeeld en was er voor mensen wanneer ze hem nodig hadden. Hij leidde een ongelooflijk leven en zal zo gemist worden.”

Captain Tom Moore haalde 40 miljoen pond op

Vorig jaar werd Captain Tom wereldberoemd toen hij besloot rondjes door zijn tuin te lopen om geld in te zamelen voor de bestrijding van het coronavirus. Zijn oorspronkelijke doel was om voor zijn honderdste verjaardag op 30 april duizend pond op te halen, maar het was toen al 30 miljoen pond. Op zijn 100ste verjaardag werd hij overspoeld met kaarten en uiteindelijk haalde hij bijna 40 miljoen pond (45 miljoen euro) op.

Koningin Elizabeth sloeg hem voor zijn inzamelingsactie tot ridder. Vliegtuigen van de Britse luchtmacht vlogen als eerbetoon over zijn huis en hij kreeg de eretitel van kolonel. De nationale held scoorde later nog een hit door het nummer You’ll Never Walk Alone te zingen.

Coronaheld Captain Tom (100) is besmet, Britten leven met hem mee

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Captain Tom Moore (100) overleden, zo reageert de wereld
Sluiten