Metro
Metro Opvallend 20 mei 2020 / 09:17 uur

Britse veteraan Tom Moore wordt geridderd na inzamelingsactie

De Britse oorlogsveteraan Tom Moore wordt geridderd. De 100-jarige ‘Captain Tom’ die rondjes in zijn tuin liep om geld in te zamelen werd een nationale held in Groot-Brittannië.

De onderscheiding wordt toegekend door de Britse koningin Elizabeth. Moore ontvangt de onderscheiding omdat hij zich flink heeft ingezet om geld in te zamelen voor de Britse gezondheidszorg.

Het oorspronkelijke doel van Moore was om voor zijn honderdste verjaardag duizend pond op te halen. Die teller staat inmiddels op 32,8 miljoen pond (36,8 miljoen euro). Ter ere van zijn verjaardag vlogen vliegtuigen van de Britse luchtmacht over zijn huis en kreeg Moore de eretitel van kolonel.

Tom Moore is een nationale schat

„Kolonel Toms geweldige fondsenwerving heeft records gebroken, het hele land geïnspireerd en ons een beetje licht verschaft in de mist van het coronavirus”, zei premier Boris Johnson. „Namens iedereen die geraakt is door dit ongelofelijke verhaal, wil ik een dankwoord uitspreken. Hij is een nationale schat.”

Om nog meer geld op te halen, liep Moore niet alleen rondjes om zijn tuin. Hij bedacht een tweede actie: het nummer You’ll Never Walk Alone opnemen met zanger Michael Ball. Dat nummer verscheen in no time in de Britse hitlijsten op nummer 1

 

‘Dit kan niet waar zijn’

Moore vertelde bij de BBC dat hij het allemaal nauwelijks kan geloven. „Ik dacht: dit kan niet waar zijn”, zei hij. De oorlogsveteraan weet niet wanneer hij de koningin zal ontmoeten, maar sprak alvast de hoop uit dat Elizabeth geen al te stevige tik met het zwaard uitdeelt als hij tot ridder wordt geslagen. „Want tegen die tijd zou ik zomaar een arm, oud en fragiel figuur kunnen zijn.”

Moore werd onlangs 100 jaar, en kreeg daarvoor meer dan 140.000 kaartjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Britse veteraan Tom Moore wordt geridderd na inzamelingsactie
Sluiten