Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Eerste daling kankerdiagnoses in 30 jaar, maar of het goed nieuws is?

Vorig jaar werd bij 115.000 patiënten kanker vastgesteld. Dat zijn er vierduizend minder dan het jaar ervoor, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De daling komt volgens het IKNL niet omdat er simpelweg minder kanker is, maar door uitstel van artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en het afschalen van de zorg vanwege de coronacrisis.

„Hoe goed nieuws toch nog slecht nieuws is”, vat iemand het treffend samen op Twitter.

https://twitter.com/renevbaaren/status/1356865565768495105

Het is volgens het IKNL de eerste daling sinds dertig jaar terug werd begonnen met de kankerregistratie. De daling kwam voor bij de meeste soorten kanker, maar was het grootst bij borst-, darm- en prostaatkanker.

Minder kankerdiagnoses

In maart tot en met mei, tijdens de eerste golf van het coronavirus, werden bijna een kwart minder kankerdiagnoses gesteld dan gebruikelijk. Vanaf de zomer kwam de reguliere zorg weer op gang en werd bij veel kankersoorten de in het voorjaar ontstane achterstand in diagnoses ingelopen, meldt het IKNL.

De achterstand in het aantal diagnoses borstkanker, die ontstond na het tijdelijk stopzetten van het bevolkingsonderzoek hiernaar, is nog niet ingehaald. Ook het aantal diagnoses van darmkanker daalde. Hoewel ook die daling deels te wijten is aan de coronacrisis, daalt het aantal darmkankerdiagnoses al jaren door vroege opsporing van signalen hiervan in het bevolkingsonderzoek.

https://twitter.com/IKNL/status/1356859876824276993

Huidkanker

Huidkanker bleek net als in de voorgaande jaren de meest voorkomende kankersoort. Bijna 6.800 melanomen werden geregistreerd en bijna vijftienduizend plaveiselcelcarcinomen, een bijna nooit uitzaaiende vorm van huidkanker.

Door de vergrijzing en toegenomen blootstelling aan zon en zonnebanken komt huidkanker steeds vaker voor, licht het Kankercentrum toe. Ook tijdens de coronacrisis was een kleine stijging te zien van het aantal nieuwe patiënten met plaveiselcelcarcinoom.

https://twitter.com/melkmug/status/1246788897813737473

Na huidkanker kwam in 2020 longkanker het meeste voor, met bijna veertienduizend nieuwe diagnoses. Borstkanker werd 13.200 keer gediagnosticeerd, gevolgd door prostaatkanker (12.800) en darmkanker (11.700).

75 jaar of ouder kankerdiagnoses

Kanker komt het meest voor bij ouderen: een derde van de patiënten was in 2020 bij de diagnose 75 jaar of ouder. Ruim 40 procent was tussen de 60 en 75 jaar oud. Van alle nieuwe kankerpatiënten was 6 procent jonger dan 45 jaar. In deze jongste leeftijdsgroep is het aantal nieuwe kankerdiagnoses vorig jaar niet gedaald.

Hoewel er ook bij patiënten jonger dan 45 jaar sprake was van een daling van het aantal diagnoses in het voorjaar, is de ontstane achterstand in de maanden daarop geheel ingelopen.

Rotterdamse Youri (20) maakt in z’n nieuwe dinopak mensen blij

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.