Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 7 okt 2020

De rijkste mensen ter wereld profiteren van coronacrisis

De allerrijkste mensen ter wereld lieten hun vermogen tijdens de coronacrisis behoorlijk groeien. De miljardairs deden het bijzonder goed en hun fortuin steeg naar een recordaantal van 10,2 biljoen dollar, zo’n 8,7 biljoen euro.

Dat blijkt uit een rapport van de Zwitserse bank UBS, schrijft The Guardian. In dat rapport staat dat miljardairs hun vermogen met meer dan een kwart (27,5 procent) verhoogden tijdens de piek van de coronacrisis van april tot juli. Tegelijkertijd verloren miljoenen mensen wereldwijd hun baan of worstelden met hun financiële situatie.

Profiteren van pandemie

Miljardairs profiteerden voornamelijk door ‘te gokken’ op het herstel van de wereldwijde aandelenmarkten. Deze bereikten een dieptepunt tijdens de lockdown in maart en april. In het rapport van UBS staat dat de rijkdom van miljardairs een nieuw hoogtepunt heeft bereikt en daarmee de piek van 2017 van 8,9 biljoen dollar (7,6 biljoen euro) overtreft. Ook het aantal miljardairs is toegenomen tot 2.189. In 2017 waren dit er 2.158. Dat zijn dus 31 steenrijke personen erbij.

T0pman van USB Josef Stadler, die veel te maken heeft met de rijksten ter wereld, zegt: „Miljardairs deden het buitengewoon goed tijdens de Covid-crisis.” Volgens Stadler hadden de superrijken het lef om meer bedrijfsaandelen te kopen toen de aandelenmarkten over de hele wereld instortten. Daardoor konden zij profiteren van de pandemie. De aandelenmarkten herstelden en bijvoorbeeld aandelen in sommige technologiebedrijven zijn zeer sterk gestegen. Volgens hem durven miljardairs risico’s  te nemen en  ‘gokken’ ze zonder moeite met hun fortuin.

‘Lelijk fenomeen’

Luke Hilyard is directeur van het Britse High Pay Center, een denktank die onderzoek doet naar ondermeer topinkomens. Hij noemt de extreme vermogens een „lelijk fenomeen vanuit moreel perspectief”. Daarnaast zijn volgens hem deze superrijken ook „economisch en sociaal destructief”.

Volgens Hilyard zijn de onderzoeksresultaten het bewijs dat „ de superrijken nog rijker worden en dat daarmee het kapitalisme niet werkt zoals het zou moeten.” Daarbij benadrukt hij dat een miljardair het vermogen onmogelijk kan besteden gedurende meerdere levens van absolute luxe. Volgens hem zouden zij makkelijk lonen kunnen verhogen of meer belasting kunnen betalen. 

Opstand tegen de superrijken

Stadler legt aan The Guardian uit dat de toegenomen rijkdom kan leiden tot publieke en politieke woede. Dit omdat de financiële situatie  momenteel voor veel mensen momenteel niet gunstig is. Hij waarschuwde eerder dat de ongelijkheidskloof tussen arm en rijk zou kunnen leiden tot een „terugslag”. 

Drie jaar geleden sprak hij al over een wereldwijde opstand tegen de superrijken. En verwijst naar eenzelfde soort situatie in 1905. Toen beheerden families als de Carnegies, Rockefellers en Vanderbilts enorme fortuinen. „De rijkdomsconcentratie is nu even hoog.” Waar dat aan ligt? „Het probleem is de kracht van rente op rente.  Dat maakt het grote geld groter en de vraag is in hoeverre dat duurzaam is.” 

Donaties

De rijkste persoon op de wereld is Jeff Bezos, het brein achter de internetsite Amazon. Hij bezit maar liefst 189 miljard dollar.  Een van de weinige vrouwen onder de allerrijksten is Kylie Jenner, bekend van de realityshow Keeping Up With The Kardashians en haar cosmeticalijn. Ook Elon Musk, van autoberijf Tesla, deed zijn vermogen dit jaar razendsnel groeien van 76 miljard dollar naar 103 miljard dollar.

Amazon topman Jeff Bezos
Amazon topman Jeff Bezos Foto: Getty Images

Volgens USB hebben veel miljardairs donaties gedaan voor de strijd tegen de pandemie en de financiële impact van de lockdowns op families. Uit het rapport blijkt dat er een totaalbedrag van 7,2 miljard dollar is gedoneerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
De rijkste mensen ter wereld profiteren van coronacrisis
Sluiten