Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 8 jul 2020 / 08:26 uur

VS verlaat officieel Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 

De Verenigde Staten zijn officieel uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gestapt. Dat liet president Donald Trump dinsdag weten aan het parlement.

Reden voor het vertrek is de ontevredenheid over de aanpak van het coronavirus. Trump liet eind mei weten dat de VS de WHO uit protest zou verlaten.

Twijfels van senator Menendez

Democraat en Senator Bob Menendez schrijft op Twitter dat het parlement is geïnformeerd over deze stap en uit zijn twijfels over de beslissing. „Dit zal Amerikaanse levens of belangen niet beschermen. Het laat Amerikanen ziek en Amerika alleen.”

President Trump beschuldigt de WHO van nalatigheid en verwijt de organisatie de wereld te laat te hebben geïnformeerd over het virus. Ook verdenkt hij dat de organisatie onder controle staat van het communistische China. Het coronavirus brak eind vorig jaar daar uit.

Joe Biden wil terug bij WHO

Democraat Joe Biden, Trump’s concurrent bij de presidentsverkiezingen in november, trekt de beslissing van de huidige president ook in twijfel. Hij verkondigt dan ook dat de VS, als Biden gekozen wordt als president, weer zal aansluiten bij de WHO. En daarmee het „Het leiderschap op het wereldtoneel zal herstellen”, zegt Biden op Twitter. „Amerikanen zijn veiliger als Amerika betrokken is bij het versterken van de wereldwijde gezondheid.”

Het aantal coronabesmettingen in de VS staat ondertussen op meer dan 3 miljoen. Dat meldt  persbureau Reuters. Daarmee heeft het land wereldwijd het grootste aantal besmettingen. Op de tweede plek staat Brazilië, met ongeveer de helft van het aantal virusgevallen.

Hoogste aantallen in New York

Vooral de staat New York kampt met een grote uitbraak van het virus. Daar overleden ruim 32.000 duizend Amerikanen aan het coronavirus. De afgelopen weken is het aantal besmettingen in dit gebied behoorlijk gedaald na het treffen strikte maatregelen. In andere staten nemen de besmettingen toe. Vooral in Florida neemt het aantal toe, daar is het aantal coronabesmettingen de 200.000 gepasseerd.

Wereldwijd gaat het aantal vastgestelde coronabesmettingen richting de 12 miljoen. Eind april waren dit er 3 miljoen. Inmiddels zijn er meer dan een half miljoen mensen overleden aan het virus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VS verlaat officieel Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 
Sluiten