Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 2 jul 2020 / 08:16 uur

Weer coronagolf VS, Californië deels op slot, mondkapje voor Trump

Het aantal besmettingen van het coronavirus in de Verenigde Staten is de afgelopen dag met een recordaantal van 52.898 toegenomen. Delen van de staat Californië gaan weer op slot en de kogel is door de mondkapjeskerk: president Donald Trump overweegt er eventueel een te gaan dragen.

Het verontrustende coronacijfer is de grootste dagelijkse toename in de VS sinds de uitbraak van het virus, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

2,6 miljoen coronabesmettingen

Het is de zesde keer in een week dat er meer dan 40.000 nieuwe gevallen werden genoteerd. De VS tellen ondertussen 2,68 miljoen besmettingen. Het aantal doden in de VS als gevolg van COVID-19 is gestegen tot boven de 128.000.

Gisteren werd het record ook al verbroken. Toen werden 47.000 nieuwe besmettingen geteld. De belangrijkste expert over infectieziekten in het land, viroloog Anthony Fauci waarschuwde eerder deze week al dat de cijfers zelfs snel zouden kunnen verdubbelen. „We hebben het duidelijk niet onder controle nu”, zei hij.

Een foto van corona-expert Anthony Fauci uit Amerika
De belangrijkste expert over infectieziekten in Amerika, viroloog Anthony Fauci. Foto: AFP / Kevin Dietsch

Delen Californië weer op slot

Grote delen van Californië moeten weer op slot na een recordstijging van het aantal coronabesmettingen. De versoepelingen van de coronamaatregelen worden teruggedraaid voor onder meer de tien miljoen inwoners van Los Angeles en omstreken, en in 18 andere zwaar getroffen regio’s. De nieuwe lockdown geldt minstens drie weken.

Restaurants mogen binnen geen gasten meer ontvangen. Bioscopen, musea, wijnmakerijen en dierentuinen moeten dicht. Zondag moesten alle cafés al sluiten. Komend weekend, met de Onafhankelijkheidsdag op 4 juli, gaan de parkeerterreinen van de stranden rond Los Angeles en San Francisco dicht. De gouverneur van Californië riep alle inwoners op festiviteiten en bijeenkomsten te vermijden en thuis te blijven.

Californië was in maart de eerste Amerikaanse staat die strikte coronabeperkingen invoerde. Het registreerde inmiddels ruim 6000 coronadoden. Woensdag sprong het aantal nieuwe besmettingen omhoog met ruim 9700, de grootste dagelijkse toename tot nu toe.

Een foto van president Donald Trump
President Donald Trump. Foto: AFP / Mandel Ngan

Trump overweegt een mondkapje

President Donald Trump gaat een mondkapje tegen corona dragen als het ‘krap’ wordt met andere mensen om hem heen. Dat zei hij in een gesprek met de Amerikaanse nieuwszender Fox Business.

Trump was tot nu toe nauwelijks met een mondmasker in het openbaar te zien. Hij organiseerde onlangs in coronatijden een verkiezingsbijeenkomst met duizenden aanhangers, waarbij vrijwel niemand een kapje op had. Volgens hem wordt meestal iedereen in zijn buurt getest.

In een gesprek met de Amerikaanse nieuwszender zei hij dat hij helemaal voor maskers is: „Ik denk dat maskers goed zijn.” Maar hij vindt niet dat ze moeten worden verplicht.

Lees ook: Trump voor halflege zaal: ‘Mijn corona-aanpak is fenomenaal’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weer coronagolf VS, Californië deels op slot, mondkapje voor Trump
Sluiten