Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 apr 2020 / 05:14 uur

Trump zet financiering WHO tijdelijk stop

De Verenigde Staten schorten voorlopig de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op vanwege de manier waarop die organisatie de coronapandemie aanpakt. Dat zei president Donald Trump dinsdag (lokale tijd) op een persconferentie in het Witte Huis.

Volgens Trump heeft de WHO de ernst van de uitbraak van het virus in China verdoezeld. Het longvirus dook daar in december voor het eerst op in de stad Wuhan. „De uitbraak had ingeperkt kunnen worden bij de bron met zeer weinig doden", zei de president. „Zoveel doden zijn veroorzaakt door hun fouten."

De VN-organisatie heeft „gefaald in haar basisplicht" en moet „verantwoordelijk worden gehouden", stelde Trump. De Amerikaanse bijdrage aan de WHO wordt volgens de president opgeschort in afwachting van een evaluatie van het WHO-optreden in de coronapandemie. De VS zijn de grootste financier van de WHO, vorig jaar droeg het land circa 400 miljoen dollar bij.

Mild

Trump dreigde eerder al de geldkraan dicht te draaien. Vorige week verweet hij de gezondheidsorganisatie erg op de hand van China te zijn. De WHO was volgens de president te mild over de inspanningen van China om het virus aan het begin van de uitbraak in bedwang te houden.

VN-chef António Guterres regeerde op het nieuws door te zeggen dat dit „niet het moment" is om middelen voor de werkzaamheden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of die van iedere andere humanitaire organisatie in de strijd tegen het coronavirus te verminderen.

„Ik ben van mening dat de Wereldgezondheidsorganisatie moet worden gesteund, aangezien deze absoluut cruciaal is voor de inspanningen van de wereld om de oorlog tegen Covid-19 te winnen", zei Guterres. „Nu is het tijd voor eenheid en voor de internationale gemeenschap om in solidariteit samen te werken om het virus en de vernietigende gevolgen ervan te stoppen."

Cruciaal

Ook het Nederlandse kabinet vindt het besluit van Trump niet verstandig. De WHO is cruciaal voor de wereldwijde strijd tegen het virus, zegt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

Zodra de virusuitbraak is bedwongen, kunnen we leren van eventuele fouten, zegt Blok. Maar „laten we ons nu eerst richten op hoe we deze crisis doorkomen". Hij sluit zich „volledig" aan bij VN-chef António Guterres, zegt hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump zet financiering WHO tijdelijk stop
Sluiten