Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 29 jul 2020 / 18:35 uur

Verenigde Staten halen ruim 6400 militairen weg uit Europa

De Verenigde Staten halen zo’n 6400 militairen die zijn gestationeerd in Duitsland terug naar huis. 5400 andere militairen worden overgeplaatst naar andere plekken in Europa.

Verder verhuist het militaire hoofdkwartier in Europa van het Duitse Stuttgart naar België. De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper verklaarde dat de operatie enkele miljarden euro’s gaat kosten en in enkele weken op gang kan komen.

Rusland afschrikken

De militairen die in Europa blijven gaan naar bases in Polen, Italië en België. Het gaat om grondtroepen en luchtmacht. Ook zullen er troepen overgeplaatst worden naar NAVO-landen rond de Zwarte Zee. Volgens Esper moeten die Rusland afschrikken.

President Donald Trump had de troepenverplaatsing al aangekondigd. Hij vindt dat Duitsland te weinig uitgeeft aan de NAVO en meer voor de eigen bescherming moet betalen. „Duitsland is de NAVO vele miljarden dollars schuldig”, zei hij woensdag. Hij beschuldigt het land er verder van dat het profiteert van handel met de VS.

Verzwakking van de NAVO

De partij van de Duitse bondskanselier Merkel reageert kritisch. De christendemocraten zien de stap als een verzwakking van de NAVO, waarin de Amerikaanse strijdkrachten een dominerende rol spelen. Zij vinden dat de effectiviteit van het Amerikaanse leger wordt verminderd, juist in de tijd dat bijvoorbeeld de spanningen met Rusland oplopen.

Volgens Duitse media worden militairen weggehaald uit drie bases in de deelstaat Beieren. Verder vertrekken er Amerikanen bij de vliegbasis Spangdahlem in de Eifel in Rijnland-Palts waar F-16 straaljagers gestationeerd zijn.

Kritiek op Trump

Trump kreeg eerder al kritiek vanuit zijn eigen partij op de plannen om troepen weg te halen uit Europa. Republikeinen uit het Huis van Afgevaardigden schreven hem een brief waarin ze Trump vroegen om de militairen in Duitsland te houden. Ze zijn bang dat Rusland zich agressiever op zal stellen als de VS minder aanwezig is in Europa.

Lees ook: Challenge accepted: Dit is waarom vrouwen massaal zwart-witfoto’s delen op Instagram

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verenigde Staten halen ruim 6400 militairen weg uit Europa
Sluiten