Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 29 jul 2020 / 17:20 uur

Challenge accepted: Dit is waarom vrouwen massaal zwart-witfoto’s delen op Instagram

Grote kans dat je ze de afgelopen dagen voorbij hebt zien komen op Instagram: zwart-witfoto’s van vrouwen met de caption ‘challenge accepted’. Wat betekent het en waarom staat Instagram er opeens vol mee?

De foto’s zijn onderdeel van de ‘vrouwen steunen vrouwen’-beweging en menig ster uit binnen- en buitenland heeft al meegedaan aan de challenge. Het idee is dat elke vrouw die wordt genomineerd om mee te doen een zwart-witfoto van zichzelf post en vervolgens zelf ook weer vijftig inspirerende vrouwen nomineert. Het doel is om zo te laten zien hoe vrouwen elkaar beter kunnen steunen en om positiviteit te verspreiden op social media.

#womensupportingwomen

De challenge is overgewaaid vanuit Verenigde Staten en bijna elke vrouwelijke celebrity, van Natalie Portman tot Khloé Kardashian, heeft intussen zo’n zwart-witfoto gepost. Inmiddels zijn er ruim 7,9 miljoen foto’s gedeeld onder de hashtag #womensupportingwomen.

De hype zou aangewakkerd zijn door de Amerikaanse Democrate Alexandria Ocasio-Cortez. Zij gaf vorige week een speech na een aanvaring met haar Republikeinse collega Ted Yoho. Hij noemde haar ‘smerig’ en een ‘fucking bitch’. Tijdens haar speech sprak Ocasio-Cortez over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat zorgde meteen voor een stijging in het aantal posts onder de hashtag.

Maar de echte oorsprong van de challenge ligt volgens The New York Times in Turkije. Meerdere Turkse vrouwen plaatsten zwart-witfoto’s om aandacht te vragen voor het geweld tegen vrouwen in hun land. De zwart-witfoto’s verwijzen naar de foto’s die kranten van vrouwen publiceren wanneer zij vermoord worden.

Kritiek

Maar de challange krijgt ook veel kritiek. Naast een mooie zwart-witfoto en de caption ‘challenge accepted’ valt er vaak niet veel te lezen bij de posts. De hype zou te oppervlakkig zijn. „Wat is het nut van dit #challengeaccepted-ding?”, vraagt iemand zich af op Twitter. „Het is zo doelloos. Ik word zo moe van vrouwen die denken dat aantrekkelijke foto’s van zichzelf plaatsen empowering is”, schrijft een ander.

Er gaan stemmen op om de uitvoering van de challenge anders aan te pakken. Door bijvoorbeeld foto’s van boeken en artikelen de delen, die meer informatie geven over het onderwerp of door goede doelen de promoten die opkomen voor vrouwenrechten.

Lees ook: Like a complotdenker? Madonna door Instagram op vingers getikt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Challenge accepted: Dit is waarom vrouwen massaal zwart-witfoto’s delen op Instagram
Sluiten