Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Tech 29 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Trump dreigt zelf in te grijpen in macht van internetgiganten

Kort voor een hoorzitting in het Amerikaanse Congres over de macht van internetgiganten heeft president Trump gedreigd zelf in de sector in te grijpen. Als het Congres niet ingrijpt om de sector te reguleren, dan doet Trump dat naar eigen zeggen zelf met presidentiële decreten. Dat twitterde bij woensdag.

Voor het eerste verschijnen de ceo’s van de vier grootste techbedrijven (concurrentie Jeff Bezos van Amazon, Tim Cook van Apple, Mark Zuckerberg van Facebook en Sundar Pichai van Google) tegelijk voor het Congres. Een speciale commissie hoort de ceo’s in het kader van een onderzoek naar oneerlijke concurrentie. Politici, waaronder Donald Trump, willen dat de macht van de techbedrijven flink wordt ingeperkt.

Onderzoek naar machtsmisbruik

Het onderzoek richt zich op de enorme omvang van de ondernemingen, die verdacht worden van machtsmisbruik en het benadelen van kleinere concurrenten of deze uit te schakelen. De juridische ‘antitrust’ subcommissie van het Huis vraagt zich ook af of deze eventuele oneerlijke concurrentie consumenten schade toebrengt. De voorzitter van de subcommissie, de Democraat David Cicilline, staat bekend als een fel criticus van het monopolie van de techreuzen. Hij noemde recent nog praktijken van Apple regelrechte ‘snelwegroof’.

‘Op Amerikaanse manier succesvol geworden’

Zuckerberg van Facebook zal het socialemediabedrijf woensdag verdedigen door te zeggen dat het wordt geconfronteerd met intense concurrentie. Hij wijst ook op het gevaar van de groei van China als een internetsupermacht. De schriftelijke getuigenis van Zuckerberg stelt dat Facebook op de Amerikaanse manier succesvol is geworden door met niets te beginnen en producten te leveren die mensen waardevol vinden. Zuckerberg verdedigt ook overnames door Facebook omdat die bedrijven zoals WhatsApp en Instagram helpen groeien. Beide zijn eigendom van Facebook.

Topman Bezos van Amazon heeft benadrukt dat zijn bedrijf een klein deel van de totale retailmarkt inneemt en concurreert met retailers zoals supermarktgigant Walmart, die twee keer zo groot is. Hij zegt ook dat het coronavirus een boost heeft gegeven aan e-commercebedrijven over het hele spectrum en niet alleen aan Amazon.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.