Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 8 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Protesten boeren in Duitsland: hoe zit het, wordt het een puinhoop en wat merken wij ervan?

Duitse boeren betogen vanaf vandaag onder meer met wegblokkades. De boeren doen dat omdat zij tegen het plan van de regering zijn om een aantal subsidies voor de sector te schrappen. Wat gaat er gebeuren tijdens deze, zo is aangekondigd, actieweek? Wordt het een puinhoop? En merken wij er ook iets van?

Niet alleen de Duitse boeren staken trouwens, ook treinmachinisten komen in actie. Het treinverkeer in Duitsland ligt van woensdag tot en met vrijdag plat vanwege een al langer lopend loonconflict. Vorig jaar legden machinisten al vaker het werk neer, in december nog een keer 24 uur. Nu gaat de stakingsactie dus langer duren.

Acties boeren Nederland om iets anders

Ook in Nederland hebben de boeren, in 2022, luid en duidelijk van zich laten horen. Op sociale media klinken nu veel berichten dat ‘we de Duitse boeren steunen’. In Nederland ging echter om iets heel anders, met name de stikstofplannen van de overheid. Veel wegen werden daarom geblokkeerd en boeren hingen massaal de Nederlandse vlag op z’n kop. Dat leverde zowel bijval als irritatie onder de bevolking op.

Grootste pijnpunt voor de agrariërs in Duitsland is de diesel die voor de landbouwbedrijven minder werd belast. Dat voordeel valt grotendeels weg. De boeren vrezen dat hun producten hierdoor te duur worden in vergelijking met landbouwproducten uit andere landen. Transportbedrijven steunen de boeren omdat ze straks ook te maken hebben met hogere kosten als gevolg van de regeringsplannen.

Boeren hebben al wegen geblokkeerd

De protesten zijn in de deelstaten verschillend, maar over het algemeen dreigen de wegblokkades het verkeer op veel plaatsen ernstig te belemmeren. Zo werd bijvoorbeeld in de buurt van Cloppenburg in Nedersaksen al in de vroege ochtend een verbindingsweg geblokkeerd. Op meerdere plaatsen blokkeren boeren met tractors opritten naar autosnelwegen.

In de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein zijn drie dagen van protesten aangekondigd waarbij boeren met hun voertuigen langzaam over wegen rijden. De deelstaat Rijnland-Palts rekent op erg veel betogende boeren, mogelijk meer dan tienduizend. Er zijn veel betogingen aangekondigd en volgens de politie ziet het ernaar uit dat alle opritten naar autosnelwegen in de streek van Mainz snel ontoegankelijk zijn. In de deelstaat zijn grote demonstraties in Mainz, Worms en Koblenz aangekondigd.

Hoe is het in Berlijn?

In de hoofdstad Berlijn was het vanochtend nog rustig, volgens plaatselijke media. Wel zijn er gisteravond al veel tractors aangekomen bij de Brandenburger Tor. De boeren willen het land lamleggen en velen vrezen een enorme verkeerschaos.

Betogende Duitse boeren kwamen ook donderdag al in actie. Ze hebben toen verhinderd dat minister Robert Habeck van Economie en Klimaat een veerboot kon verlaten. De regering in Duitsland was hierover zwaar verontwaardigd.

‘Protesten boeren  gedisciplineerd, anders dan klimaatklevers’

De voorzitter van de Duitse politievakbond, Rainer Wendt, is vooralsnog optimistisch tegenover de krant Bild. „De boerenprotesten zijn gedisciplineerd en verantwoordelijk en dat verwachten wij ook. Pogingen om onze landbouwers te criminaliseren en in een radicaal-rechtse hoek te duwen, zijn mislukt. Overal functioneert het overleg tussen boerenbetogers en de plaatselijke politie en er zijn routes voor noodsituaties afgesproken en afgebakend. Dit is wel heel anders dan bij de criminele willekeur van de klimaatklevers (blokkades klimaatbetogers)”, aldus Wendt.

Wat merken wij ervan?

Nederlanders die door Duitsland moeten reizen, merken uiteraard nogal wat van de protesterende boeren en stakende machinisten. Een treinrit bij de oosterburen kunnen we vanaf woensdag drie dagen lang vergeten. Automobilisten zullen zich vooraf goed moeten infomeren over waar er boerenacties zijn. ‘Maar hopen’ dat de wegen die je moet hebben vrij zijn, is waarschijnlijk een veel minder goed idee. Lange files zijn er de komende week sowieso.

De wegblokkaders van de Duitse boeren zijn verspreid over het land ook bij grensovergangen. Het dichtst bij Nederland is momenteel een actie ten zuidoosten van Ter Apel bij het Duitse dorp Rütenbrock. Daar komt even geen auto doorheen. Of de acties bij grensovergangen, zoals die in Nederland, de komende dagen uitbreiden, is op dit moment niet bekend.

Restaurants en cafés halen heel wat geld binnen, maar dat komt niet omdat we meer kopen

Wilders trekt omstreden wetsvoorstellen voorlopig in

Amsterdamse sportscholen hebben last van ‘mannen die aan elkaar zitten’ en nemen maatregelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties